Hírek

Azerbajdzsán: egy éve hunyt el Isa Shahmarli meleg aktivista

Isa Shahmarli mindössze 20 éves volt, amikor tavaly ilyenkor felakasztotta magát. Idén a fiatalember otthona, Baku mellett Washingtonban, Koppenhágában, Kijevben és Tbilisziben tartottak megemlékezeseket: gyertyával kivilágított ballonokat eresztettek fel Isa tiszteletére. Az azerbajdzsáni Nefes (Lehelet) nevű LMBT-jogi szervezet lenti szöveggel emlékezett meg róla honlapján.

isa

“A homofóbiának kellett volna meghalnia, nem Isának!

Egy évvel ezelőtt tanúi lehettünk, hogy az oktatás és az információ hiánya hogyan teheti kegyetlenné az embereket. Isa mindig mosolygott, vidám volt, boldog, színekkel és reményekkel teli. Csakhogy nem tudtuk az életét olyan színessé tenni, mint amilyennek ő azt akarta. Társadalmunk még nem ért el arra a pontra, hogy belássa, ez nem választás, nem betegség, nem bűn. Hány embernek kell szenvednie, hánynak kell nyomorultul éreznie magát, hánynak kell meghalnia, hogy végre megértsék?

Isa és a hozzá hasonló briliáns fiatalok nagyon sokat tehetnek az országunkért. Ezért kérjük arra az embereket, hogy legyenek toleránsabbak. Azt kívánjuk, hogy senkinek se kelljen élet és halál közül választania. Mielőtt megítélnél valakit, próbáld meg megismerni. Ezt a problémát nem lehet megoldani azzal, ha kizárjuk őket a társadalomból. Isten mindannyiunkat különbözőnek teremtett és mindenkit szeretnünk kell a különbségek ellenére.

Senkinek nem szabadna egyedül éreznie magát. A fiatalsághoz szólunk: senki sem ért meg minket annyira, mint mi egymást. Ki kell ölni magunkból a gyűlöletet. Emberiségellenes bűntett embereket elítélni vallás, faj vagy szexuális orientáció alapján. Szeressünk mindenkit, így nem oltunk ki több életet.

Az öngyilkosság nem megoldás, sose volt és sose lesz az. Hadd legyen Isa az utolsó, akinek meg kellett halnia. És legyen az ő halála a diszkrimináció elleni harc kezdőpontja. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy védje magát a gyűlölettől. A gyűlölettől, ami belülről fakad, és attól is, ami kívülről jön – mert most már tisztán látszik, hogy a gyűlölet ölni is képes.

Ez a videó nem hozza vissza Isát, és nem csillapítja a fájdalmunkat. De talán van valaki a világban, aki egyedül érzi magát, és éppúgy ki van téve a homofóbiának, mint Isa – lehet, hogy ez a videó segít neki.”

Forrás: Nefes

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb