Hírek

Az USA moszkvai nagykövetsége szivárványzászlóval üzen

 

Egy hétig, jövő szerdáig tart az orosz alkotmánymódosítást megerősítő népszavazás. A több mint kétszáz ponton változó alkotmány szövege a jövőben kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatát ismeri el házasságként – ahogy azt a magyar alkotmány is teszi.

A legfontosabb módosítás – és amiért igazából az egész folyamatot elindították – az elnökválasztást érinti. A jövőben ugyanaz a személy az elnöki tisztséget két ciklusban töltheti be, de az alkotmánymódosítással az eddig számláló lenullázódik – így Vlagyimir Putyin is indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson, és akár 2036-ig is hivatalban maradhat.

A házasság fogalmának alkotmányos meghatározásával egyrészt gumicsontot kapott a közvélemény, és sikeresen elterelték a figyelmet a többi módosításról. A kampány során használt homofób hangnem és választási kampányfilmek miatt emberi jogi aktivisták most attól tartanak, hogy az országban meglévő homofóbia csak még nagyobb bátorítást kap az alkotmánymódosítással.

Erre reagált az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége az épületre kitűzött szivárványzászlóval.

„Az LMBTQ jogok emberi jogok. Az emberi jogok pedig egyetemesek. Mindenki megérdemli, hogy gyűlölet, előítélet és üldöztetés nélküli életet éljen”

– írták a kép mellé a követség hivatalos Instagram profilján.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Посольство США в РФ (@usembru) on

 

A szivárványzászló annak ellenére került ki a követség épületére, hogy Donald Trump amerikai elnök egész június, a pride hónap idejére megtiltotta a használatát a külképviseletek számára. (De nem csak ezt, a szöuli követségről például egy Black Lives Matter molinót vetettek le.)

A tiltás ugyanakkor a hivatalos zászlórudakra vonatkozik, így a követségek kreatív megoldásokat használva molinóként a külső falakon, vagy az épületek belsejében használják a továbbiakban a szivárványzászlókat.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője az Interfax orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a Kreml stábja észre sem vette a zászlót, de hozzátette, hogy „a szexuális kisebbségek propagandájának mindenféle megjelenését törvény tiltja az országban”. Ezzel a 2013-ban bevezetett „melegpropaganda-ellenes” törvényre utalt, aminek megszegőit súlyos pénzbüntetésre, vagy akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

 

 

Az Egyesült Királyság lengyelországi nagykövete szivárványos maszkkal ünnepelt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin