Hírek

Az USA-ban eltörlik a melegek egész életre való eltiltását a véradástól

32 éve, az AIDS krízis csúcsán vezeték be azt a törvényt az Egyesült Államokban, mely szerint a meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért. Ezt most megváltoztatták és az időszakot lecsökkentették.

32 év telt el az AIDS válság óta, ahol rengetegen fertőződtek meg az akkor még halálosnak számító betegséggel, ami akkor még főleg a melegek körében terjedt. Mivel többször előfordult, hogy valaki vérátömlesztés során fertőződött meg. Mivel akkoriban a tesztek még igen fejletlenek és költségesek voltak, ezt megelőzendően a legegyszerűbb megoldásnak a legkockázatosabb csoport a véradásból való teljes kizárását tekintették megoldásnak.

Bár az elmúlt években a HIV kimutatása már egy nagyon egyszerű gyorsteszt segítségével is kimutatható, sok országban még mindig érvényben van az egész életre vonatkozó eltiltás. Nemrég arról írtunk, hogy egy ausztrál párt kezdeményezte ennek feloldását. Most pedig az Egyesült Államokban változtatták meg a szabályokat, így már “csak” tizenkét hónapnak kell eltelnie azután, hogy egy férfi egy másik férfival folytatott szexuális kapcsolatot. Magyarországon szintén ez az egy éves időszak van érvényben.

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Új LMBT témájú minisorozatot ír Dustin Lance Black

Next post

Görögország mostantól jogilag is elismeri az azonos nemű párokat