Hírek

Az új osztrák kormányba leszbikus politikus is bekerült

 

Az új osztrák kormányban a kulturális ügyekért fog felelni államtitkári minőségben a Zöldek nyíltan leszbikus politikusa, Ulrike Lunacek.

A Kleine Zeitung szerint igazi meglepetés Lunacek visszatérése a politika első vonalába: az Európai Parlament volt alelnöke az osztrák Zöldek listavezetője volt a 2017-es választásokon, de nem jutott be az osztrák parlamentbe. Az akkor minden posztjáról lemondott és visszavonult politikus az utóbbi időben aztán egyre aktívabban dolgozott pártjában, most pedig a pártvezető Werner Kogler beemelte a többségében nőkből álló, új Kurz-kormányba.

Nem véletlenül: a nehezen összehozott néppárti-zöld koalícióban a hagyományosan nehéz terepnek számító kulturális tárcát kapta Lunacek, aki a Zöldek egyik legtapasztaltabb és leginkább pragmatikus politikusa. Emellett konzervatív családból és neveltetéssel érkezik, így vélhetően könnyebben megtalálja majd a közös hangot a néppárti politikusokkal.

A 62 éves Lunacek azonban nem az első nyíltan LMBTQ politikus egy osztrák kormányban: tavaly júliusban coming outolt Iris Rauskala, az előző osztrák kormány oktatásügyi minisztere, aki házasságot is kötött párjával.

 

Ulrike Lunacekkel készült nagyinterjúnk megtalálható a 2018. októberi számunkban, vagy online is elolvasható itt.

 

„Normális dolog másnak lenni” – Interjú Ulrike Lunacekkel, az Európai Parlament volt alelnökével

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin