Egészség

Az új európai HIV-regisztráltak kétharmada orosz

Míg Európa legtöbb országában a HIV-fertőzéssel frissen diagnosztizált betegek száma az utóbbi pár évben stagnálásnak, sőt, csökkenésnek indult, addig Oroszországban a helyzet egyre súlyosbodik.

A 144 millió lakosú országban tavalyelőtt 98,177 új esetet regisztráltak, ami 15 százalékos emelkedés az egy évvel azelőtti adatokhoz képest és javarészt felelős azért, hogy 2015-ben az európai kontinens tekintetében nyolc százalékos a növekedés.

A közel százezer új eset az összeurópai szám 64 százalékát teszi ki. A fertőzés olyan súlyos méreteket ölt, hogy már az orosz kormány sem tudja tagadni. Tájékoztatásuk szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 0,8 százaléka HIV-pozitív, amely egymillió embert jelent. De egyesek szerint a szám elérheti a másfél milliót is.

HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban

Fontos megjegyezni, hogy Oroszországban az új HIV-fertőzések első számú felelőse (58 százalékban) a felelőtlen droghasználat és a drogfogyasztók körében a nem steril tűhasználat, egymás közötti adogatás. A homoszexuális közösülésből fakadó fertőződések aránya alig 1,5 százalék. Összehasonlításul: Nagy-Britanniában 2015-ben a 6095 új fertőzés 54 százaléka meleg és biszexuális férfiaktól ered.

Mindazonáltal fennáll a lehetősége, hogy sok férfi – tekintettel az LMBT-társadalom elnyomására – nem meri bevallani az orvosnak, hogy egy másik férfi fertőzhette meg nemi aktus során.

Ami Európa más országait illeti, a kép rendkívül vegyes. Törökországban 2014-hez képest szintén kiugró a növekedés, 62 százalék 2956 új esettel, Írországban pedig 47 százalék, amelynek javát meleg férfiak teszik ki.

A legjelentősebb csökkenés Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható, valamint Franciaországban, ahol az esés mértéke eléri a 30 százalékot, meleg férfiak körében pedig a negyven százalékot is. A HIV-vel foglalkozó szakértők még jelentősebb javulást remélnek a 2016-os adatoktól, az Amerikai Egyesült Államok után ugyanis Franciaország volt a második ország 2015 decemberében, ahol mindenki számára elérhetővé vált a PrEP, azaz Truvada nevű készítmény, amely rendszeres szedésével megelőzhető a fertőzés.

A témában ajánljuk alábbi cikkünket arról, mik az első lépések azt követően, hogy megtudtad, HIV-pozitív lettél: http://humenonline.hu/hiv-fertozott-lettel-ezek-a-kovetkezo-lepesek/

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin