Egészség

Az új angol HIV-fertőzötteknek már csak kevesebb, mint fele meleg és biszexuális férfi

Az új adatok szerint egy évtized óta először fordult elő, hogy a heteroszexuálisok körében több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak Nagy-Britanniában, mint a meleg és biszexuális férfiaknál.

A brit Egészségbiztosítási Ügynökség által közzétett statisztikák azt mutatják, hogy 2020-ban Angliában az összes új pozitív HIV-diagnózis közel felét (49 százalékát) a heteroszexuálisok tették ki. A meleg és biszexuális férfiak az új diagnózisok 45 százalékát adták.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a HIV-vel élő heteroszexuálisok valódi száma valószínűleg még ennél is magasabb. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban 33 százalékkal csökkent a vírusra tesztelt heteroszexuálisok száma. Ehhez képest a meleg és biszexuális férfiak HIV-tesztelése csak hét százaléknyit esett.

Ha figyelembe vesszük a társadalmi csoport méretét, a meleg és biszexuális férfiak még mindig nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vel, mint heteroszexuális társaik. Ám a HIV-pozitív heteroszexuálisoknál lényegesen nagyobb a valószínűsége annak, hogy későn diagnosztizálják őket, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel adják tovább a betegséget szexuális úton.

A brit Egészségbiztosítási Ügynökség által közzétett új adatok azt mutatják, hogy a nők 51 százalékát, a heteroszexuális férfiak 55 százalékát és a 65 év felettiek 66 százalékát későn diagnosztizálták 2020-ban. Ehhez képest a meleg és biszexuális férfiaknak csak 29 százalékát diagnosztizálták későn.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb