Nagyvilág

Az orosz papok akár a testüket is odaadják az előrejutásért az egyházi vezetőknek

Alekszander Uszatov / fotó: Instagram

 

Hatalmas a botrány az orosz ortodox egyházban, miután egy egykori pap kiteregette az egyház viselt dolgait. Alekszander Uszatov korábban a rosztov-novocserkasszki egyházmegyében szolgált, melegsége miatt azonban üldözni kezdték, és egy évvel ezelőtt inkább Hollandiába menekült.

Akkor az orosz nyelvű Snob magazinnak írt véleménycikkében arról beszélt, hogy elvesztette a hitét, és nem tud azonosulni egy olyan mennyei lénnyel, aki dühös az emberiségre és bosszút akar rajtuk állni. Mostani véleménycikkében a távozása mögötti részleteket és az egyház belső körülményeit is megosztotta. Mint írja, melegként soha nem érezte magát biztonságban az egyházban, és az elmúlt években a helyi püspök és a paptársai üldözni kezdték az orientációja miatt.

Uszatov ugyanis coming outolt a püspökének, Mercurius metropolitának, és mint később kiderült, ez hatalmas hiba volt. Annak ellenére, hogy az egykori pap szerint az orosz ortodox egyházban ugyanolyan képmutatás folyik, mint a Vatikánban.

„A melegek az egyházban kettős helyzetben vannak. Egyik részről mindenki tudja, hogy létezik egy belső meleglobbi, és mindenki tud a lehetőségről, hogy a könnyű karrier a püspökök ágyán át vezet. Másrészt az egyház legaktívabb papjai erősen homofóbok, és rájuk támaszkodva mutatja magát az egyház az erkölcsösség erősségének.”

 

Ha ez nem lenne elég, a féltékenység is megjelenik az egyházban. Uszatov állítása szerint egy olyan pap okozta a vesztét, aki több férfival is lefeküdt. Elmondása szerint nem tudta elviselni, hogy Uszatov olyan férfiakkal beszélget, akikre a paptársa szemet vetett, ezért féltékenységből pletykákat kezdett terjeszteni róla. Méghozzá elég komolyakat:

Azzal vádolták, hogy az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij híve, és hogy ellenzéki gondolatokkal és LMBTQ-propagandával mérgezi a fiatalokat.

 

Ezek pedig komoly vádak Oroszországban, ezért miután elbocsátották az egyház kötelékéből, Uszatov jobbnak látta külföldre menekülni.

Hogy az egykori pap állításai nem légből kapottak, azt az is jelzi, hogy az állami finanszírozású hírcsatorna, az RT is részletesen beszámolt az általa leírt egyházi viszonyokról. Egykori püspöke, Mercurius sajtótitkára sietett kijelenteni, hogy a püspöknek fogalma sem volt Uszatov orientációjáról, mert ha lett volna, már sokkal korábban kirakták volna az egyházból:

„Egy homoszexuális papot már rég megkértek volna, hogy vegye le a keresztet, ha nem bír megmaradni a nadrágjában.”

 

Igor Petrovszkij sajtótitkár szerint Uszatov volt az, aki becsapta maga mögött az egyház ajtaját, azt állítva, hogy döntése mögött pusztán a hitbeli meghasonulás áll.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb