Hírek

Az orosz melegpropaganda-ellenes törvényhez kell alkalmazkodnod, ha blogolni akarsz

A közösségi média jelenlegi óriásai, mint a Facebook, Instagram és Tumblr mára letaszították trónjáról a LiveJournalt, ami egykor a világ legnépszerűbb blogportáljának számított.

 

A csúcson 2,5 millió aktív felhasználója volt, de ennek már több mint tíz éve. Azóta az angol nyelvű területeken drasztikusan esett a felhasználói száma, de például a Trónok harcát jegyző George R.R. Martin a mai napig kitart.

Bár Nyugaton gyakorlatilag elfelejtették, ettől függetlneül a LiveJournal még létezik, továbbra is a 150 legnépszerűbb oldal között jegyzik az interneten. Kelet-Európában és főleg Oroszországban ma is jelentősnek számít, utóbbi helyen ez a 12. legnépszerűbb oldal.

A felhasználói feltételek legutóbbi változtatásával azonban az LMBTQ szerzők és témák nemkívánatossá váltak.

2007-ben ugyanis egy orosz cég, a SUP Media megvásárolta a LiveJournalt, és 2016 decemberében az oldal szervereit áthelyezték az Egyesült Államokból Oroszországba. A szerverek fizikai helye azonban azt jelenti, hogy az orosz törvényeknek kell megfelelnie a blogportálnak, a felhasználók ezért új felhasználói feltételeket kötelesek elfogadni.

Az új feltételekben pedig szerepel, hogy a felhasználóknak tilos bármilyen tevékenység a blogokon, amik ellentétesek az orosz törvényekkel. Ezen túlmenően azok a blogok, amik napi szinten elérik a háromezres látogatottságot, automatikusan műsorszolgáltatóknak minősülnek, onnantól a szerzők nem maradhatnak anonimitásban, és tilossá válik a “szélsőséges tartalom”.

Legyenek tehát a felhasználók a világ bármelyik részén, tartaniuk kell magukat az orosz melegpropaganda-ellenes törvényhez is, amit 2013-ban fogadtak el, és ami szerint a homoszexualitás nem fogadható el társadalmi normaként. A felhasználói feltétel ugyanakkor nem világos abban a tekintetben, hogy milyen büntetés jár a szabályok megszegése miatt, és hogy pontosan kire vonatkozik. Bár az orosz törvények nem alkalmazhatóak az ország területén túli személyekre, ettől függetlenül a feltételek szigorú betartatása esetén a felhasználók kitilthatóak lesznek az oldalról.

A többség ezt nem fogja megvárni: sokan már jelezték, inkább egyszerűen átköltöztetik blogjukat egy másik felületre.

 

(GayTimes)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb