Nagyvilág

Az orosz kormány meghiusította saját transz ellenes törvényét

Váratlan lépést tett az orosz kormány: visszavonta a maga által kezdeményezett módosítási javaslatokat a Családjogi Kódexhez. Amennyiben benyújtották volna az Állami Dumának és az meg is szavazza, úgy Magyarország után Oroszországban is ellehetetlenült volna a transz emberek számára a hivatalos nem- és névváltoztatás.

A javaslatcsomag egyebeket is tartalmazott: alkotmányos szinten tiltotta volna az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogát. A TASZSZ orosz hírügynökség információi szerint a módosításokat a kormány törvényhozásért felelős tanácsadó bizottsága vetette le a napirendről.

A Vlagyimir Putyin vezette orosz állam az elmúlt évtizedben látványos hadjáratot indított az LMBTQ-közösség ellen. 2013-ban elfogadták az úgynevezett homoszexuális propagandát büntető törvényt, a nagyvárosokban 100 évre betiltották a pride rendezvényeket. A közösség elleni uszítás megtette hatását: egy év eleji közvélemény-kutatás szerint az oroszok harmada elszeparálná az LMBTQ-embereket a társadalomtól, minden ötödik a likvidálásukkal is egyetért.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb