Nagyvilág

Az orosz kormány felszámolja az egyetlen LMBT jogvédő szervezetet

Az orosz melegellenes törvények elleni tiltakozó felirat a prágai orosz nagykövetség kerítésén 2013-ban / fotó: Wrangel

 

Az orosz igazságügyi minisztérium pert indított az Orosz LMBT Hálózatot működtető Szféra Alapítvány felszámolása érdekében, arra hivatkozva, hogy a jogvédő csoport tevékenysége „ellentétes a hagyományos értékekkel”.

A hálózat volt az, amely a 2017-es csecsenföldi melegellenes terror idején igyekezett kimenekíteni a halálos veszélyben lévőket, emlékeztet beszámolójában a Human Rights Watch. A csecsen hatóságok koncentrációs tábort állítottak fel, a nyílt utcáról hurcolták el a melegnek gondolt személyeket, kínzásokról, gyilkosságokról, rejtélyes eltűnésekről érkeztek hírek. Miközben a csecsen és az orosz vezetés mindent tagadott, Ramzan Kadirov büszkén jelentette ki, hogy nálunk nincsenek melegek – és ha vannak is, azokat a családjuk úgyis megöli becsületgyilkosságok során.

Az Orosz LMBT Hálózat szervezte a csecsen melegek evakuálását, munkájukat egy díjnyertes dokumentumfilm, az Isten hozott Csecsenföldön is megörökítette. Most az orosz igazságügyi minisztérium keresetében azzal érvel, hogy az alapítvány „minden tevékenysége ellentétes az ország emberi erőforrásának megőrzésére, gyarapítására és fejlesztésére irányuló állami politikával”. A szentpétervári bíróság sajtóközleménye szerint a minisztérium azzal is vádolja az alapítványt, hogy az „LMBT nézeteket” terjeszt, 18 éven aluliakkal dolgozik együtt, és többek között az a célja, hogy megváltoztassa a hírhedt orosz melegpropaganda-ellenes törvényt. Beadványában a minisztérium kijelenti, hogy a nonprofit szervezet munkája nincs összhangban „az orosz alkotmányban rögzített alapvető családi értékekkel”, ez pedig szerintük veszélyt jelent a közrendre és a jogállamiságra.

(Ami hírhedt orosz „melegpropaganda-ellenes” törvényt illeti, friss a hír, miszerint az Electronic Arts inkább nem is jelenteti meg Oroszországban a Sims 4 február 17-én debütáló esküvői kiegészítőjét – az életszimulátorban ugyanis az azonos nemű párok is összeházasodhatnak, ha a felhasználó is úgy akarja.)

A Szféra Alapítványt 2011-ben alapította Igor Kocsetkov LMBT-jogi aktivista. A hatóságok 2016-ban az alapítványt „idegen ügynöknek” minősítették, tavaly pedig az Orosz LMBT Hálózatot és Kocsetkovot is a külföldi ügynökök nyilvántartásába vették. Az alapító Kocsetkovot 2014-ben Nobel-békedíjra jelölték, 2018-ban a Novaja Gazeta lap munkatársával, Jelena Milasinával közösen megkapta a Freedom House díját azért a munkáért, amit a csecsenföldi evakuálás során végeztek.

Tavaly az orosz kormánypropaganda kíméletlen lejártó kampányba fogott a hálózat és Kocsetkov ellen. A közösségi médiában közzétett posztjában Kocsetkov azt írja, működésének 11 éve alatt soha nem találtak semmilyen szabálysértést az alapítványnál:

„A kormány ellenünk felhozott vádjai inkább ideológiaiak, mint jogi alapúak.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin