Nagyvilág

Az orosz hatóságok visszavittek Csecsenföldre két meleg férfit

Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke / fotó: TASS

 

A Csecsenföldön zajló homofób gyilkosságok és koncentrációs táborok ügye újabb hajmeresztő állomáshoz érkezett. Két csecsen fiatal, a 18 éves Salek Magamadov, és a kiskorú, 17 éves Ismail Isayev eddig szerencsés volt. Sikerült elmenekülniük Csecsenföldről tavaly, ahol a helyi hatóságok megkínozták őket. Az Orosz LMBT Hálózat segítségével kijutottak hazájukból és egy védett házba kerültek Nyizsnyij Novgorodban.

A szervezet most a honlapján közölte, hogy a két fiatal február 4-én eltűnt. Előtte egyiküknek még sikerült értesítenie a kapcsolattartójukat, aki a telefonban kiabálást hallott a háttérből. Mire fél óra múlva odaértek a lakásba, a két férfinak már nyoma sem volt.

Mint kiderült, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le őket, akik a fiatalok ügyvédének nem engedték, hogy jelen legyen a kihallgatáson. Helyette visszavitték őket Csecsenföldre, ahol átadták a férfiakat a helyi hatóságoknak. Az Orosz LMBT Hálózat információi szerint most a főváros egyik hírhedt börtönében tartják fogva őket.

A szervezet szóvivője, Time Bestsvet az AFP-nek elmondta, a letartóztatott kiskorú apját arra kényszerítették, hogy tagadja meg az ügyvédi segítséget. Bestsveték most azon dolgoznak, hogy kapcsolatba tudjanak lépni a fiatalokkal, akiket szerinte halálos veszély fenyeget:

„Voltak olyan esetek, amikor a rokonok visszavitették Csecsenföldre azokat, akiket kimenekítettünk, és aztán ezek az emberek meghaltak, de azt is mondhatjuk, hogy valószínűleg meggyilkolták őket.”

 

 

Csecsenföld elnöke: A családoknak meg kellene gyilkolniuk meleg hozzátartozóikat

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb