Hírek

Az orosz hatóságok fogadkoznak, hogy nem fogják letartóztatni a meleg szurkolókat

Az orosz futballszövetség kitart azon álláspontja mellett, hogy az ország melegellenes törvényei és a mindennapokban tapasztalható homofóbia ellenére az érkező meleg szurkolók nyugodtan sétálhatnak kézen fogva, vagy akár a szivárványzászlót is viselhetik.

 

 

Alekszej Szmertyin, a korábban a Chelsea csapatánál is megfordult, volt orosz válogatott labdarúgó most a világbajnokság egyik nagykövete. Szmertyin a felkészülés jegyében a játékok rasszizmus és diszkrimináció ellenes ellenőre a Guardiannek elmondta, a szivárványos szimbólumokat sem éri majd semmiféle tiltás.

“Világos, hogy a meleg szurkolók is jöhetnek és nem éri őket büntetés, ha kimutatják érzéseiket. A törvény csak a kiskorúak előtti propagandát tiltja. De nem tudom elképzelni, hogy a szurkolók az iskolákba menjenek be ezt reklámozni.”

Oroszországban 1993-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, de a homofóbia a mai napig erős. 2013-ban fogadták el az úgynevezett melegpropaganda elleni törvényt, ami elméletileg a kiskorúakat óvná a témától. A gyakorlatban erre hivatkozva pride felvonulásokat és az LMBTQ jogokról szóló párbeszédet is ellehetetlenítik, mondván, kiskorúak is láthatják.

Korábban a 2014-es téli olimpia előtt Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a melegeket is vendégül látják Szocsiban, “de a gyerekeket békéne kell hagyniuk”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb