Hírek

Az orlandói áldozatokra emlékeztek Amerikában

Egy évvel ezelőtt, 2016. június 12-én történt az Egyesült Államok történetének legtöbb áldozattal járó mészárlása.

hirdetés

 

A magányos ámokfutó, a magát az Iszlám Állam támogatójának valló Omar Mateen hajnali kettőkor nyitott tüzet az orlandói Pulse melegbárban. A szörnyű mészárlásban 49-en vesztették életüket és 58-an megsebesültek, többen közülük maradandó sérüléseket szenvedtek.

One year on: The mass shooting at Pulse in Orlando, Florida and what happened next

On 12 June 2016, a gunman murdered 49 people at gay club Pulse’s Latin night in Orlando. In the days and weeks that followed, LGBTI communities around the world were united in their grief. We look back at the tragedy and its aftermath.

A tragédia egyéves évfordulóján szerte Amerikában az áldozatokra emlékeztek. Florida kormányzója, Rick Scott elrendelte, hogy eresszék félárbócra az USA zászlaját, és az államigazgatás épületére kitűzték a szivárványzászlót. Éjfélkor az összes helyi templomban megszólaltak a harangok és az áldozatokra emlékezve 49-et ütöttek.

 

Az orlandói tragédia 49 halálos áldozata

 

A reggeli órákban a nyilvánosság kizárásával a helyszínen a túlélők, a családtagok, a bár akkori dolgozói és a hivatalos szervek résztvevőivel kezdődött gyászmise. Napközben háromszor, délben, este és éjfélkor tartottak az épület előtt nyilvános megemlékezéseket.

“Ez a tragédia városunk történetének legsötétebb napja. Gyászoljuk tovább az áldozatokat és küzdünk azokért, akik még szenvednek. Ezen a napon az egész LMBTQ közösségnek és támogatóiknak meg kell mutatniuk, hogy erős, összetartó város vagyunk, ami hisz a szeretet erejében”

– mondta Patty Sheehan, Orlando nyíltan leszbikus képviselője. A város június tizenkettedikét hivatalosan is városi emléknappá nyilvánította.

Eközben a Los Angeles Pride résztvevői 49 darab, nagyméretű lila léggömböt engedtek a magasba az elhunytak tiszteletére.

 

 

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a Twitteren emlékezett:

“Soha nem fogjuk elfeledni az áldozatokat, akik egy évvel ezelőtt a szörnyű orlandói lövöldözésben vesztették életüket.”

 

 

(GayStarNews)

 

Hozzászólások

Previous post

Bőrünk és a nyár

Next post

Theresa May, angol miniszterelnök: "LMB... mi is a többi?"