Hírek

Az ombudsman szerint minden rendben a homofób propagandatörvénnyel

fotó: Depositphotos

 

Június 15-én a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére a magyar Országgyűlés megszavazta az úgynevezett pedofiltörvényt, amelyhez kormánypárti képviselők homofób és transzellenes módosításokat csatoltak. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ezután az alapvető jogok biztosához, Kozma Ákoshoz fordult, hogy megtudja: megvizsgálja-e a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangját, és kezdeményezi-e az Alkotmánybíróságnál a felülvizsgálatát.

Mint ismert, az új jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltja továbbá a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint ellehetetlenít minden olyan oktatási programot, amely említést tesz az LMBTQI emberek létezéséről.

Szél Bernadett most azt írja, megjött az ombudsman válasza a beadványára, a képviselő pedig úgy látja: az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében.

„Duplán baj ez, mert az ombudsman ráadásul már nemcsak az alapvető jogaink őre, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait ellátó hivatal vezetője is, és bőven lett volna eszköze lépni. Beadványomban pont azt akartam tudni, mit tesz a 18 éven aluli lmbtqi fiatalokat nyíltan megkülönböztető törvény ellen és volt okunk a pozitív várakozásra is, mert Kozma nemrég még a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából is kemény alapjogi állásfoglalást tett — most meg, amikor a szavakat tettek kellett volna, hogy kövessék, visszatáncolt.”

 

A képviselő hiába idézett kutatásokat a meleg és transznemű fiatalok kirekesztéséről, vagy szóbeli és fizikai bántalmazására vonatkozó adatokat, ezeket Kozma szó nélkül hagyta. Ahogy Szél Bernadett írja, gyakorlatilag a kormánypropaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában: „A Törvény rendelkezései szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek a fenti témák”, vagy hogy „alkotmánykonform értelmezés alapján álláspontom szerint nem tiltható meg a szülők esetében, hogy a neveléshez való joguk gyakorlása során a gyermekük szexuális nevelése tekintetében döntést hozzanak.”

Az ombudsman azt írja, szorosan nyomonköveti majd a törvény gyakorlati alkalmazását, mert szerinte a törvény tényleges emberi jogi hatása a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni. Szél Bernadett szerint ha egy alapjogokért felelős biztos ilyen szinten cserben hagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot, akkor nem tudja, pontosan mit is érez a feladatának.

Eközben a Népszava arról számol be, hogy az elfogadott homofób propagandatörvény kapcsán az Európai Parlament holnap szavaz arról az állásfoglalásról, amely szerint Magyarország mindaddig ne jusson uniós pénzekhez, amíg megsérti az emberi jogokat.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb