Hírek

Az olasz azonos nemű párok könnyebben adoptálhatják egymás gyerekét

Az olasz legfelsőbb bíróság szerdai döntése alapján az azonos nemű párok sokkal könnyebben fogadhatják örökbe egymás biológiai gyerekét.

Olaszországban májusban fogadták el az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát engedélyező törvényt. Az LMBT-szervezetek már akkor kifogásolták, hogy a felek csak nehezen adoptálhatják egymás gyerekét. Erre válaszul a legfelsőbb bíróság ezt június 22-én született döntésével könnyebbé tette, viszont a kapcsolat bejegyzésével a felek még mindig nem adoptálhatják automatikusan egymás gyerekét.

Az LMBT-szervezetek szerint még mindig nem ott tart a szivárvány családok elfogadása, ahol kellene. Szerintük a cél az, hogy szülőként ugyanúgy elismerjék az örökbefogadót, mintha a gyerek biológiai szülője lenne.

Supporters of same-sex civil unions demonstrate in Rome's Piazza delle cinque Lune on January 27, 2016 .   Italy's Senate began examining a civil union bill for same-sex couples, a topic which has profoundly divided the country and could prove toxic for Prime Minister Matteo Renzi's government. A vote is expected mid-February, after which the text will have to go before the lower house of Parliament, where negotiations are already underway to try to ensure the bill passes smoothly -- avoiding a potential return to the Senate.  / AFP / FILIPPO MONTEFORTE        (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

 A bejegyzett élettársi kapcsolatért tüntetők Rómában még januárban. (Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Áprilisban egy leszbikus pár nyert pert azért, hogy egymás gyerekét adoptálhassák, több hasonló eset pedig jelenleg fellebbezési fázisban van.

A bejegyzett élettársi kapcsolatokat engedélyező törvény eredetileg amúgy tartalmazta volna, hogy az azonos nemű párok örökbe fogadhassák egymás gyerekét, de ezt kivették a tervezetből, hogy a katolikus egyházat lecsillapítsák. Ekkor az LMBT-szervezetek azt mondták, a törvény kiüresedett és csak egy kompromisszum született.

Olaszországban jelenleg is erős az LMBT-ellenes katolikus lobbi, a bejegyzett élettársi kapcsolatot is csak az EU nyomására engedélyezték, mivel az kritikával illette az országot a diszkriminációja miatt.

Previous post

Rest in Pride: videóüzenettel emlékeznek meg az orlandói áldozatokról

Next post

Kultúra a 2016-os Budapest Pride-on