Itthon

Az LMBTQ-közösség ünnepléséről szólt a budapesti European Music Awards-gála

A Papp László Sportaréna adott otthont vasárnap este a European Music Awards-gálának. A 180 országban közvetített eseményt heves üzengetés előzte meg a médiában a szervezők és a magyar kormány között.

Chris McCarthy, az MTV Entertainment Group Worldwide vezérigazgatója szerint a ceremónia lehetőséget ad arra, hogy egy olyan közép-európai országban álljanak ki az LMBT-jogok mellett, amely azok korlátozásához kezdett. „Arra használjuk fel az eseményt, hogy felerősítsük a hangunkat és szolidarítást vállaljunk LMBTQ testvéreinkkel” – mondta McCarthy az Associated Pressnek adott októberi interjújában. Azt is közölte, hogy nem fogják tűrni a televíziós közvetítés kormányzati cenzúrázását.

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón pedig kijelentette, hogy szerinte az idén Budapestről sugárzott MTV gálát „a kormány elleni provokációra” fogják felhasználni, és kizártnak tartotta, hogy kormányzati szinten fogadják Magyarországon az Európai Unió LMBTQ nagykövetét – saját bevallása szerint Gulyás még azon is meglepődött, hogy az uniós nagykövetek között ilyen pozíció is létezik.

Az esemény végül valóban egy hatalmas közös kiállás volt a magyarországi LMBTQ-közösség mellett. A kiállás és elfogadás fontosságát a műsorvezető, Saweetie amerikai rapper is többször hangsúlyozta, az egyik díjat felkonferáló Olly Alexander (akit többek között a Years and Years együttesből, valamint az It’s a sin című sorozatból ismerhetünk) pedig kiállt #ACsaládAzCsalád kampány mellett.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ɴɪɴᴏ ✨ (@http.rendezvous_) által megosztott bejegyzés

 

De nem ezek voltak a kizárólagos pillanatok, amelyek irritálhatták a magyar kormányt és gyönyörűséget okoztak nézők tízmillióinak. Az olasz Maneskin zenekar (amely az idei Eurovíziós Dalfesztivált is megnyerte) frontembere harisnyatartóban és bőrtangában táncolt a basszusgitárosa előtt előtt, Yungblud pedig lesmárolta férfi gitárosát a produkciójuk végén.

Az este egy másik fénypontja Kim Petras produkciója volt. A transznemű énekesnő két új dalt is bemutatott az eseményen, ráadásul nem is akárhogyan. Egy hatalmas félbevágott kókuszon befordulva, félmeztelen táncosokkal körbevéve énekelt arról, mennyire szeretné, ha az őt hallgató a szájába venné a kókuszait.

A produkciók teljes listája erre a YouTube-csatornára kattintva tekinthető meg.

 

 

 

Az MTV Europe Music Awards idén a Generation Change-díjjal öt olyan aktivistát tüntetett ki, akik világszerte az LMBTQ jogokért küzdenek. A díjazottak között van Radványi Viktória is a Budapest Pride csapatából. Viki a beszédében a barátnőjének – ezután hatalmas tapsot kapott – és a Budapest Pride-nak köszönte a díjat, kijelentette, hogy „minden ember egyenlőnek születik, pont”, és úgy fejezte be a beszédét, hogy mindenkit szavazásra buzdított. A többi díjazott Amir Ashour, Matthew Blaise, Sage Dolan-Sandrino és Erika Hilton.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

phenom’enon magazin (@phenomenonmagazin) által megosztott bejegyzés

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

 

Ne feledjük, hogy a gála díjátadó is volt, íme a díjazottak teljes listája!

Best Artist Ed Sheeran
Best Song  Ed Sheeran – Bad Habits
Best Video Lil Nas X – Montero (Call Me By Your Name)
Best Pop – BTS
Best K-Pop – BTS
Biggest Fans – BTS
Best Rock – Måneskin
Best New – Saweetie
Best Hip-Hop – Nicki Minaj
Best Push – Olivia Rodrigo
Best Latin – Maluma
Best Alternative – YUNGBLUD
Best Collaboration – Doja Cat ft SZA Kiss Me More
Best Electronic – David Guetta
Video for Good – Billie Eilish
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin