Itthon

Az LMBTQ közösség mellett áll ki a Budapestről sugárzott MTV Europe Music Awards

Nicki Minaj fellépése az MTV EMA 2018 gálán / fotó: mtvema

 

November 14-én Budapesten tartják az MTV Europe Music Awards (EMA) gálát, közölte a csatorna elnöke, megvédve a helyszínválasztást annak ellenére, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban széles körben elítélt LMBTQ-ellenes törvényeket hozott.

Chris McCarthy, az MTV Entertainment Group Worldwide vezérigazgatója szerint a ceremónia lehetőséget ad arra, hogy egy olyan közép-európai országban álljanak ki az LMBT-jogok mellett, amely azok korlátozásához kezdett.

„Arra használjuk fel az eseményt, hogy felerősítsük a hangunkat és szolidarítást vállaljunk LMBTQ testvéreinkkel” – mondta McCarthy az Associated Pressnek adott interjújában. Azt is közölte, hogy nem fogják tűrni a televíziós közvetítés kormányzati cenzúrázását.

„A kezdetektől fogva nagyon világossá tettük, hogy nem engedünk szerkesztési beavatkozást se a fellépőkkel, se az általunk létrehozott tartalmakkal kapcsolatban. Ez mindig feltétel, függetlenül attól, hogy melyik országba megyünk.”

 

Az Associated Press emlékeztet egyúttal arra, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett kormánypárt idén olyan törvénycsomagot fogadott el, amely látszólag a pedofília elleni küzdelmet célozza. A valóságban a gyermekvédelmi törvény a heteroszexuálison kívül megtiltja bármilyen orientáció ábrázolását, valamint a nemváltoztatással kapcsolatos információkat az iskolai szexuális felvilágosító programokban, illetve a 18 éven aluliak által elérhető filmekben és reklámokban.

Az MTV két évvel ezelőtt állapodott meg arról, hogy a műsort Budapestre hozzák. A saját munkatársai számára a csatorna hosszú levélben védi a döntést, amelyről előzetesen magyar és nemzetközi LMBTQ jogvédő szervezetekkel is konzultáltak.

„Ez a döntés meglephet mindenkit, aki tudja, hogy idén júniusban Magyarország egy olyan LMBTQ-ellenes törvényt fogadott el, amely megtiltja a melegeket bemutató televíziós tartalmak napközbeni és főműsoridőben történő sugárzását. A műsort felhasználva vállalunk szolidaritást a magyarországi és az egész világ LMBTQ közösségével, miközben továbbra is küzdünk az egyenlőségért mindenki számára.”

McCarthy egy személyes élményét is felidézte. Az 1990-es években egy pennsylvaniai gyárvárosban élő meleg fiatalként elszigeteltnek és magányosnak érezte magát, amíg nem látott LMBTQ-karaktereket a tévében, köztük Pedro Zamorát az MTV “The Real World” című műsorában:

“Arra kezdtem gondolni, hogy talán rendben van az, ha valaki meleg” – mondta az AP-nek, és hozzátette, riasztó számára elképzelni, hogy a magyarországi televíziós korlátozások miatt egy fiatalt megfosztanak ugyanettől a lehetőségtől.

Az idei gálán MTV Generation Change-díjjal tüntetnek ki fiatal LMBTQ-aktivistákat, a díjat az All Out jogvédő csoporttal együttműködve adják át, akik világszerte folytatnak kampányokat az egyenlőségért. A műsor magyarországi megrendezése helyes döntés, tekintettel az ország LMBTQ-jogok elleni összehangolt támadására és a kisebbségek bűnbakképzésére, mondta Matt Beard, az All Out ügyvezető igazgatója. Beard szerint az ilyen láthatóság a Magyarországon élő LMBTQ közösség számára – egy globális médiaeseményből fakadóan – a nemzetközi szolidaritás hihetetlenül értékes érzését adja majd.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb