Itthon

Az LMBTQ-jogok mellett elkötelezett diplomata az érkező amerikai nagykövet

David Pressman kinevezése jelzés lehet a magyar kormány számára.

fotó: UN Photo

 

Az Amerikai Egyesült Államokból hosszú ideje már nem hivatásos diplomaták érkeztek Budapestre a nagyköveti posztra, sokkal inkább úgy tűnt, hogy a mindenkori amerikai elnökök inkább a kampányukat segítő befolyásos civileket jelölték. Ez a helyzet változik meg most gyökeresen Joe Biden döntésével.

A már másfél éve betöltetlen nagyköveti posztra David Pressman érkezhet a Fehér Ház tegnapi bejelentése szerint. A diplomatának szinte szakterülete a konfliktuszónák kezelése, és annak ismeretében, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt Magyarország több szempontból is kérdéses helyzetbe került, mindenképpen jelzésértékű, hogy éppen Pressman érkezik.

A 45 éves ügyvéd egykor Madeleine Albright külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadó volt, majd a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb vezetésébe is bekerült. Később, már az Obama-adminisztráció idején országa különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövete is volt.

De David Pressman a nemzetközi LMBTQ-jogokkal is aktívan foglalkozott. Barack Obama elnöksége idején Pressman nevéhez fűződik az az elnöki irányelv, amely az USA emberi jogi politikájának központi elemeként határozta meg a nemzetközi LMBTQ-jogok helyzetét, valamint az a globális diplomáciai kampány is, amelynek eredményeként az ENSZ történetében először született olyan határozat, amely az LMBTQ-jogokat emberi jogként ismerte el.

Miután őt jelölték a budapesti nagyköveti posztra, többen is megjegyzik, személye határozott üzenet lehet Washingtonból a magyar kormány számára, amely az elmúlt években az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletkampányt folytatott.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb