Hírek

Az LMBT-közösségről is megemlékezett búcsúbeszédében Barack Obama

Az Amerikai Egyesült Államok leköszönő elnöke tegnap este helyi idő szerint 21 órakor megtartotta búcsúbeszédét. Barack Obama amellett, hogy az ország megosztottságának felszámolására szólított fel, számot vetett mindazon vívmányokról, amelyeket az ország az elmúlt nyolc évben vezetése mellett elért.

A múltba tekintve megemlékezett azokról a bátor férfiakról és nőkről, akik a New York-i Stonewall kocsmánál életüket is hajlandók lettek volna feláldozni egy nemes ügyért. Felidézte, ha nyolc évvel ezelőtt valakinek azt mondja, hogy adminisztrációja alatt megvalósul a házassági egyenlőség, a válasz valószínűleg az lett volna, hogy túl magasra teszi a mércét.

Felhívta a figyelmet a diszkrimináció elleni küzdelemre a foglalkoztatás, az oktatás és az igazságszolgáltatás területén. “De a törvények nem elegendőek. A szíveknek is változnia kell” – folytatta. Úgy érthetjük csak meg egymást, ha a másik helyébe képzeljük magunkat, a bőrébe bújunk, átérezve gondjait. “A menekültébe, a bevándorlóéba, a vidéki szegényébe, a transznemű amerikaiéba, de még a középkorú fehér férfiéba is, akit kívülről nézve szerencsésnek gondolnánk, pedig körülötte is felfordult a világ gazdasági, kulturális és technológiai értelemben egyaránt.”

Végül a leköszönő 44. elnök felhívta a figyelmet a globális feladatokra is, amelyekben az Egyesült Államokban zászlóvivőnek kell lennie: “Az USA nem húzhatja ki magát a nemzetközi küzdelmek – demokráciaterjesztés, emberi jogok, női jogok, LMBT-jogok – alól, nem számít mennyire hiábavalónak tűnik a harc, mennyire gőgösen utasítja el azt a másik fél.

Barack Obama volt az Amerikai Egyesült Államok történek első elnöke, aki nyíltan kiállt az egyenlő házasság mellett. Elnökségének második ciklusára ez az ország mind az ötven államában megvalósult.

A teljes búcsúbeszéd itt tekintethető meg:

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb