Nagyvilág

Az iskola nem engedné bántani a meleg diákokat, kiborultak a szülők

Középiskolás diákok a Reply 1997 című sorozatban / fotó: CJ E&M

 

A szöuli oktatási hivatal a szokásoknak megfelelően a honlapján tette közzé véleményezésre a 2021-2023 közötti időszakra vonatkozó cselekvési tervét. Ebben célként jelölték meg, hogy felszámolják az iskolai diszkriminációt, védjék a különböző kisebbségekhez tartozó diákok emberi jogait. Csakhogy az LMBTQ diákok védelmét erősen elutasítja a szülők egy csoportja, számol be róla a The Korea Herald.

A tízmilliós dél-koreai fővárosban a különböző kisebbségekhez tartozó tanulók jogait védenék, a vegyes házasságból származó gyerekektől kezdve az LMBTQ diákokig. A szexuális kisebbségekről szóló részben többek között azt írják, hogy oktatási anyagokat dolgoznának ki a nemek közötti egyenlőség érdekében, továbbá ellenőröket küldene ki a hivatal, hogy kivizsgálják az LMBTQ hallgatókkal szembeni jogsértéseket.

A diszkrimináció és gyűlöletbeszéd elleni tervezetet februárban véglegesítenék, csakhogy tegnap délig több mint 31 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze – ez a legtöbb tiltakozó aláírás az oktatási hivatal honlapján, ami vala beérkezett. A szülők által kezdeményezett petíció szerint ugyanis a hivatal

„bátorítaná a homoszexualitást az iskolákban,”

 

ha védelmet biztosítanának az LMBTQ diákoknak. A tiltakozók szerint ráadásul az oktatási hivatal elvenné a vallásos tanulók homofóbiához való jogát:

„A hit, a gondolat és a véleménynyilvánítás szabadsága sérül azon hallgatók számára, akik vallási meggyőződésük és lelkiismeretek alapján helytelennek tartják a homoszexualitást”

 

– mondja a petíciót indító szülő. Úgy véli, a hivatal a közigazgatás része, így nem közvetíthet „ideológiákat”, és nem lehet „elfogult” sem az oktatás. Január 14-én már tüntetést is tartott a tervezet ellen 25 szülői csoport, és a hivatalt vezető Cso Hijon lemondását követelték.

Az oktatási hivatalnak minden 10 ezer aláírást elérő petícióra hivatalos választ kell adnia. Az erőteljes tiltakozást látva az érvényben lévő, 2018-2020 közötti időszak cselekvési tervéből inkább törölték a „szexuális kisebbségek” kifejezést.

Pedig az érintett diákok számára mindennapos a gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció az iskolában, ami nagyrészt intoleráns az LMBTQ személyekkel szemben – ezt állapította meg az ország emberi jogi bizottsága még 2014-ben.

Egy kétszáz fős, 13-18 év közötti LMBTQ diákokkal készített felmérésből pedig az is kiderül, hogy 92 százalékuk találkozott már gyűlöletbeszéddel az iskolában, és 80 százalékuk mondta azt, hogy ilyet a tanáraitól is tapasztalt.

A mostani aláírásgyűjtésre válaszul 138 emberi jogi csoport jelezte támogatását, amellyel kiállnak az oktatási hivatal diszkrimináció-ellenes tervezete mellett. A hivatal honlapján pedig egy másik petíció is indult, ami arra szólít fel, hogy az ellenzők miatt nem szabad a szexuális kisebbséghez tartozó diákok védelméről lemondani. Ezt a petíciót péntekig kétezren írták alá.

 

 

Rémisztő felmérés a dél-koreai tinikről

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb