Hírek

Az ír parlament megszavazta a társadalmi nem elismeréséről szóló tövényt

Írország belehúzott az LMBT jogok területén: az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatása után mostantól állampolgáraira bízza, hogy meghatározzák saját társadalmi nemüket.  

irish_trans

A törvényjavaslat (hivatalos nevén: Gender Recognition Act) tegnap került a Felsőház (Seanad) elé, ahol teljes egyetértéssel elfogadták azt. Most már csupán Michael D. Higgins ír miniszterelnök aláírása hiányzik ahhoz, hogy hatályossá váljon a tervezet.

Sara R. Phillips, az Írországi Transzneműek Egyenlőségi Hálózatának tagja a következőt nyilatkozta: “Óriási esemény ez a transznemű közösség számára. Dr. Lydia Foy 22 éves küzdelme végre a végéhez közeledik. Az, hogy a kormány hivatalosan is elismerte a transz közösség létezését azt jelenti, hogy nem kell többé rejtőzködnünk. Végre akként ismernek el, aki ténylegesen vagyok.”

Vannak természetesen, akik szerint az elért eredmények még nem elégségesek: a törvény ugyanis a 16 éven felüliekre vonatkozik, és ezzel a transznemű gyerekek helyzetét nem könnyíti meg. “Természetesen van még mit tenni” – mondta Sara R. Phillips. – “Tovább fogunk lobbizni a fiatalok jogaiért, hogy rájuk is vonatkozzon a társadalmi nemek hivatalos elismerése.”

Fotó: Informatique/Flickr
Tüntetők 2011-ben. Fotó: Informatique/Flickr

Hatalmas változás ez a “Zöld Sziget” állampolgárai számára: egészen eddig ugyanis a transznemű személyeket a jog egyáltalán nem ismerte el. A folyamat a fent már említett Dr. Foy esetével keződött a ’90-es években, amikor a hölgy azért indított pert, hogy új születési anyakönyvi kivonatot kapjon, és hogy hivatalosan is elismerjék az általa preferált nemét. A britek 2004-es hasonló törvényéhez képest azért is különösen haladó az ír változat, mert bármiféle orvosi vagy pszichológiai vizsgálat mellőzésével, csupán az egyéni meghatározásra alapozva engedélyezi a nem elismertetését.

image
Dr. Lydia Foy. Fotó: Frank Miller/The Irish Times

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb