Nagyvilág

Az észt kormánypártok rendezhetik az azonos nemű párok jogi helyzetét

Kaja Kallas észt miniszterelnök / fotó: Twitter @kajakallas

 

A március eleji választás után újra az eddigi miniszterelnök, Kaja Kallas alakíthat kormányt Észtországban, a koalíciós tárgyalások pedig az azonos nemű párok házasságát is érinteni fogják. Ezzel a volt szovjet tagköztársaságban most az eddigi legnagyobb az esély a helyzet törvényi rendezésére.

Bár a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2014-es törvény korlátozott jogokat már biztosított volna a meleg és leszbikus pároknak, de az azóta eltelt időben mindig volt olyan párt az észt kormánykoalíciókban, amely megakadályozta a törvény hatályba lépését.

„Majdnem egy évtizede alig történt előrelépés Észtországban az azonos nemű párok jogait illetően” – mondta Lauri Läänemets belügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke a Politico-nak. „A koalíciós tárgyalásokon résztvevő mindhárom párt liberális-progresszív, és közülük kettő mind a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény hatályba lépését, mind pedig az azonos nemű párok házasságát támogatja.”

Hasonlóan vélekedik Liisa Pakosta, az Észtország 200 nevű párt képviselője, aki szerint minden pillanat megfelelő arra, hogy kiálljanak a kisebbségek jogaiért. Azt ugyanakkor elismeri, hogy ez érzékeny kérdés. „Annak valószínűsége, hogy a téma bekerüljön a koalíció végleges programjába, jelenleg bizonytalan. Az Észtország 200 párt elkötelezett amellett, hogy szerepeljen benne az egyenlő házasság. Ha azonban a partnerek részéről túl erős lesz az ellenállás, a párt minden lehetőséget meg fog vizsgálni, hogy ambiciózus és innovatív programját teljes egészében megvalósítsa.”

Az ellenállás inkább a miniszterelnök Észt Reformpártjából érkezhet, amely a 101 parlamenti helyből 37-et szerzett. Míg a párt progresszív városi szárnya és maga Kallas is támogatják az egyenlő házasságot, addig a vidéki területek képviselőinek egy része attól tart, visszaüthet, ha a téma pártpolitikai prioritássá válik. Ezért az Észt Reformpárt egyelőre annyit támogatna mindenképp, hogy hatályba lépjen végre a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény.

“Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy amint elfogadásra kerülnek az azonos nemű párok házasságára vonatkozó jogszabályok, a közvélemény támogatása meglehetősen gyorsan növekedni kezd” – mondta Läänemets belügyminiszter. “Amennyiben Kaja Kallasnak sikerül meggyőznie a pártját, hogy támogassák az azonos nemű párok jogainak egy ambiciózusabb formáját is, az nemcsak Észtország, hanem a tágabb régió számára is mérföldkőnek számító döntés lehet.”

Mindez éles fordulat azok után, hogy 2020-ban az akkori belügyminiszter, az Észtországi Konzervatív Néppárt elnöke, Mart Helme még arról beszélt, hogy a melegek mehetnek az országból.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb