Nagyvilág

Az emberi jogok védelmét ígéri Csecsenföld melegeket üldöző újraválasztott elnöke

Ramzan Kadirov továbbra is szilárd hatalmat tudhat magáénak Csecsenföldön. Kedden ismét beiktatták hivatalába, közel két héttel azután, hogy a múlt hónapban megtartott választáson a szavazatok 99,97 százalékát szerezte meg.

2007-es kinevezése óta Kadirov vasököllel uralkodik az autonóm orosz köztársaságban. A régiót gyakorlatilag személyes hűbérbirtokává alakította át, hatalmas nemzeti gárdát és személyi kultuszt épített ki. A legutóbbi választás is inkább szimbolikusnak tekinthető, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legerősebb szövetségeseként nem volt igazi kihívója.

Beiktatási esküjének egyik elemeként Kadirov megfogadta, hogy “tiszteletben tartja és megvédi az emberek jogait és szabadságát“, és “hűségesen szolgálja a Csecsen Köztársaság soknemzetiségű lakosságát.

Sajnos ebbe nem tartozik bele Csecsenföld LMBTQ közössége, amelyet legalább 2017 óta kegyetlenül üldöznek. A helyiek drámai megpróbáltatásairól Isten hozott Csecsenföldön címmel dokumentumfilm is készült, amelyet Magyarországon is bemutattak.

Az elmúlt négy évben számos jelentés készült, amelyek részletezik a Kadirov-rezsim által elkövetett szörnyű erőszakot, ártatlan emberek bebörtönzését, megverését, kínzását és megölését. Ezek legtöbbjét a csecsen erőszakszervezetek tagjai koncentrációs táborokban végezték el.

Minden bizonyíték ellenére Kadirov kitartóan tagadja, hogy a LMBTQ-ellenes razzia valaha is megtörtént volna. “Ez badarság” – mondta korábban, amikor a vádakról kérdezték. “Nálunk nincsenek ilyen emberek. Nincsenek melegek. Ha vannak, vigyék őket Kanadába. Dicsértessék Isten. Vigyétek őket messze tőlünk, hogy ne legyenek itthon. Hogy megtisztuljon a vérünk, ha vannak itt ilyenek, vigyétek őket.

 

 

Bár Kadirov továbbra is kibújik a felelősségre vonás alól, családját és legközelebbi szövetségeseit szigorú nemzetközi szankciókkal sújtották. 2020-ban Mike Pompeo akkori amerikai külügyminiszter megtiltotta Kadirovnak, feleségének és lányának, hogy az Egyesült Államokba utazzanak.

Az Egyesült Királyság ezt követően szankciókat rendelt el három vezető csecsen tisztviselő ellen: Magomed Daudov, a csecsen parlament szóvivője, Aiub Kataev, a belügyminisztérium vezetője és Apti Alaudinov, miniszterhelyettes és rendőr-vezérőrnagyellen. Aiub Kataevet az év elején az Európai Unió is feketelistára tette, akárcsak Kadirov miniszterelnök-helyettesét, Abuzaid Dzsandarovics Vismuradovot.

Az orosz belügyminisztérium szintén cáfol minden vádat.

A Ramzan Kadirovval és a csecsenföldi tragédiával kapcsolatos cikkeink itt érhetőek el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb