Nagyvilág

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a “meleg tortás” ügyet

Csütörtökön reggel az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) többségi döntésével elutasította Gareth Lee meleg aktivista keresetét, aki beperelt egy keresztény pékséget, miután megtagadták tőle a házassági egyenlőséget támogató torta elkészítését.

Az EJEB formai okokra hivatkozva utasította el a “meleg tortás”, azaz a Lee kontra Egyesült Királyság ügyet – elszomorító végkifejlet ez, amely így megválaszolatlanul hagy nagyobb kérdéseket, például hogy a vállalkozások szabadon diszkriminálhatják-e az LMBTQ-embereket?

A bíróság közölte, hogy nem vizsgálja felül az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának 2018-as döntését, amely hatályon kívül helyezte az Ashers Bakeryre kiszabott 500 fontos kártérítést.

A pereskedés előzménye, hogy Lee 2014-ben megpróbált egy tortát rendelni az Ashers Bakery-től, amelyen a Szezám utcai Bert és Ernie képe volt látható a következő felirattal “Támogassuk a melegházasságot”.

 

 

A tortát egy queer aktivista rendezvényre szánták, amelyet azt követően tartottak volna, hogy az észak-írországi törvényhozás harmadszor is elutasította az azonos neműek házasságának legalizálását. A belfasti pékség azonban elutasította a kérést, mondván, hogy az ütközik a tulajdonos keresztény hitével.

2015-ben a Belfast megyei és a fellebbviteli bíróság is úgy döntött, hogy a pékség diszkriminálta Lee-t. Az ügy három évvel később az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága elé került, ahol a korábbi ítéleteket hatályon kívül helyezték. A Legfelsőbb Bíróság öt bírája úgy ítélte meg, hogy a pékség nem szexuális orientációja miatt utasította el Lee rendelését.

Lee 2019-ben panaszt nyújtott be az EJEB-hez az Egyesült Királyság kormánya ellen. A bíróság azonban elutasította Lee kérelmét, mivel az ügy brit bíróságokon való tárgyalása során Lee egyetlen alkalommal sem hivatkozott az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerinti emberi jogaira. Azzal, hogy csak az észak-írországi diszkriminációellenes törvényre hivatkozott, a bíróság szerint nem merítette ki a hazai bíróságoknál rendelkezésére álló összes lehetőséget.

A pékség tulajdonosai, McArthurék az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozva védekeztek – jegyezte meg a strausburgi bíróság. “A legfelsőbb bíróság az ügy tényállása alapján megállapította, hogy a kérelmezőt nem a valós vagy vélt szexuális irányultsága miatt kezelték másként, hanem a torta szállításának megtagadása az alperesek melegházassággal szembeni vallási ellenérzése miatt történt.

A kérdés tehát alapvetően nem a felperes magánéletére, illetve a véleményének vagy meggyőződésének megtartására vagy kifejezésére vonatkozó szabadságára gyakorolt hatás volt, hanem az, hogy az Ashers cukrászda köteles volt-e olyan tortát készíteni, amely kifejezi a felperes politikai támogatását a melegek házassága iránt.

Az EJEB azt mondta, hogy a pékség tulajdonosainak és Lee jogainak közötti egyensúlyt kereste, mivel “mind az LMBTQI-közösségek, mind a hitközösségek számára nagyon fontos és érzékeny kérdés“.

Ez különösen igaz Észak-Írországban, ahol nagy és erős hitközség él, ahol az LMBTQI-közösség jelentős diszkriminációt és megfélemlítést élt át, és ahol e két közösség jogai közötti konfliktus már régóta a nyilvános viták egyik sajátja“.

Gareth Lee az elutasítást követően azt nyilatkozta, hogy az EJEB döntése frusztrálja. “Senkitől sem kellene elvárni, hogy kitalálja egy cég tulajdonosainak meggyőződését, mielőtt bemegy az üzletükbe vagy fizet a szolgáltatásaiért” – mondta a sajtónak adott nyilatkozatában.

Ez az ügy rávilágított azokra a kihívásokra, amelyekkel az LMBTQ-emberek Észak-Írországban szembesülnek. Továbbra is támogatni fogok minden olyan törvényt, amely minden embert egyformán véd és jogokat biztosít számára.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb