Nagyvilág

Az emberi jogok bírósága elítélte Csecsenföldet a melegüldözések miatt

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptemberben ítéletet hozott Makszim Lapunov ügyében. A férfi a 2017-es csecsenföldi melegüldözés egyetlen olyan áldozata, aki hajlandó volt bírósághoz fordulni az átélt szörnyűségek miatt – írja a Human Rights Watch.

A bíróság megállapította, hogy Lapunovot „őrizetbe vették és állami ügynökök bántalmazták”, „kínzásnak minősülő” módon, és ezt „kizárólag szexuális irányultsága miatt” követték el ellene.

Lapunov 2019-ben fordult az emberi jogok bíróságához, miután az orosz hatóságok azt állapították meg, hogy Csecsenföldön nem folyt semmiféle melegüldözés.

Lapunov, aki orosz állampolgárként munkaügyben járt Csecsenföldön, amikor letartóztatták, 2017-ben egy sajtókonferencián mesélte el megkínzása borzalmas részleteit. Rendszeresen ütötték bottal a lábait, bordáit, a fenekét, valamint a hátát. Amikor összeesett az ütések súlya alatt, felállíttatták és folytatták. Mire elhagyhatta a koncentrációs tábort, járni is alig tudott, hetekbe tellett, mire felépült. A fizikai bántalmazás mellett folyamatos lelki terrorban is tartották.

Oroszország először azzal utasította el a nyomozást a csecsenföldi tisztogatások ügyében, hogy nincs szemtanú, aki alátámasztaná a történteket. Lapunov ekkor döntött úgy, hogy a hatalmas kockázat ellenére vállalja, hogy elmeséli a vele történteket. Miután az orosz hatóságoknak így sem sikerült kivizsgálniuk az ügyét, ügyvédeivel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, elvesztette Európa tanácsi tagságát, így nem vonatkoznak rá az emberi jogi bíróság döntései. Mégis fontos, hogy hivatalosan is elismerte a bíróság, hogy Csecsenföldön kínzásnak vetik alá a szexuális kisebbséghez tartozó embereket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin