Hírek

“Az emberek egyre agresszívebbek, azonnal ítélkezünk”

Javul a tendencia Magyarországon, ha a melegek családon belüli elfogadásáról van szó, de a társadalom közben egyre agresszívabb és ítélkezőbb. Gyémánt Ágnessel,  az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoport vezetőjével egy kutatás lesújtó magyarországi eredményeiről beszélgettünk.

Az Európai Társadalmi Elemzések című kutatást 2002 óta végzik el Európa országaiban, 2017-ben pedig Magyarország is sorra került. Az adatfelvétel során három kérdést is feltettek a meleg és leszbikus emberek elfogadásáról. Az eredmény lesújtó lett, hiszen a magyarok 44%-a szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne a rokonai között. A kérdésben Európában egyedül Ororszország és Litvánia szerepelt, még a híresen katolikus és konzervatív Lengyelország is jobban teljesített 30%-os eredményével. A legjobb eredményt Hollandia érte el 96%-al.

Gyémánt Ágnes szerint az eredmények okának gyökere a tolerancia hiányában, illetve leginkább a tudatlanságban rejlik: “Az egyik ok biztosan az, hogy – nem csak az LMBTQ kérdésekben, de azokban is – ma Magyarországon hiányos a toleráns, és tárgyilagos nyilvánosság. A másik, hogy nagyon hiányosak az emberek ismeretei az LMBTQ alapfogalmairól, szociális, egészségi, és más összefüggéseiről.” De kiemelte azt is, hogy alapvetően a magyar társadalom viselkedése sem tud az elogadásra alapozni: “Hiányzik az egyéni és a csoportérdek egyensúlya. Az emberek egyre agresszívebbek, azonnal ítélkezünk.”

De mit lehet tenni, hogy jobb legyen? Ágnes szerint a tudás terjesztésével, önmagunk felvállalásával és persze azzal, ha példát mutatunk a szeretettel, már eredményeket érhetünk el: “Hétköznapi emberként jó példát kell mutatnunk és terjesztenünk a mi számunkra már megtapasztalt tudást, hogy aki felvállalja önmagát, az boldogabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb. Azt gondolom, aki szégyent érez, nem biztos, hogy jól határozza meg érzését. Ez lehet inkább egy félelem. Félelem az ismeretlentől. A félelem, a szégyen megbetegít, és tragédiákhoz vezethet.”

Gyémánt Ágnes

A felvilágosítás Ágnesék oldaláról valósággal dübörög nyílt és zárt Facebook-csoportjukban egyaránt, melyekbe fiatalok és olyan szülők jelentkezését várják, akiknek LMBTQ gyermeket nevelnek és a szituáció elfogadásában szeretnének segítséget igényelni vagy nyújtani. Az oldal leginkább információk átadásával, illetve felvilágosítással próbálja segíteni a szülőket és fiatalokat, de próbál példát is mutatni más kisebbségek támogatásával: “Ismeretterjesztő írásokat töltünk fel, LMBTQ témájú filmeket találnak, találkozókra és programokra hívjuk a tagjainkat. Fontosnak tartjuk azt is, hogy más, nem LMBTQ kisebbségi csoportokkal is kifejezzük a szolidaritásunkat, ezért vettünk részt más kisebbségi – romákat, fogyatékossággal élőket képviselő – civil szervezetek megmozdulásain, eseményein. Igyekszünk jó példákat felmutatni, tanulni és tanítani, ha szükséges.”

Ágnesék emelett a Pride-on külön programmal is készülnek. Az Édesanyád, édesapád szeret téged! workshopon egy lengyel testvérszervezet, illetve a Los Angeles-i PFlag is jelen lesz Czene Gizella és családja személyében, hogy közösen tárgyaljanak meg olyan témákat, mint hogy a szülők hogyan segíthetik gyermekük elfogadását, hogyan segíthetik egymást és milyen segítséget kaphatnak egymással, illetve hogy mit tehetnek közösen egy szebb jövőért, ahol jobb számokat kapunk, mint 44%.

Édesanyád, édesapád szeret téged! – Workshop LMBTQ családokért

Édesanyád, édesapád szeret téged!

Időpont: 2018. július 6. 5:00–18:00

Helyszín: Bálint ház, 1065 Budapest, Révay u. 16.

Facebook-esemény itt!

Gyémánt Ágnessel készült korábbi interjúnkat itt tudjátok elolvasni:

„Ez nem lehet magánügy” – Interjú Gyémánt Ágnes aktivistával

Kanicsár Ádám András
@kanicsar

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Idén ismét kordonok közé szorul a Budapest Pride felvonulás?

Next post

Idén is szabadon vonul a Budapest Pride - nem hagyjuk magunkat bezárni