HírekPride

Az első vidéki pride fesztivál és felvonulás lehet Pécsett

Szivárványzászlót a pécsi városházára!

 

A Diverse Youth Network civil szervezet érettnek találja Pécs városát a rendezvényre. A szervezet a Budapest Pride és sok más civil szervezet biztatására, a városban tapasztalt elfogadásra és nyitottságra építve úgy döntött, hogy 2020-ban elsőként rendez a fővároshoz hasonló pride fesztivált Pécsett, beleértve a felvonulást is.

Az idei Budapest Pride szlogenje ez volt: „Van egy közös a történetünkben!”

A pécsi szervezők úgy gondolják, hogy a különböző kisebbségek összefogásával egy jelentős, fontos üzenetet hordozó, kulturális fesztivált tudnak létrehozni. Fontosnak tartják a diverzitást, hogy kapcsolatot teremtsenek és párbeszédeket kezdeményezzenek a különféle társadalmi és/vagy jogi hátrányos megkülönböztetésben részesülő csoportok között. Ezzel kívánják megmutatni a város és a társadalom sokszínűségét egyaránt. A szervezet többek között kiáll a szexuális kisebbségek, a romák és a zsidóság mellett is.

Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy Pécs városa magasan elfogadóbb sok hazai, vidéki városhoz képest. Ezt az LMBTQ+ programok iránti nagylétszámú érdeklődés, és az egyszerű tapasztalatok, beszámolók igazolják leginkább. A Pécs Pride Fesztivál megszeretné mutatni, hogy az alapvető emberi jogokért ki kell állni, félretéve a különbözőségeinket, hogy egy elfogadó és egymás tiszteletén alapuló társadalomban élhessünk.

Egy sokszínű társadalom mozgatórugója az aktív állampolgári magatartás és az egyéni és közösségi identitáshoz kötődés, amely értéket teremt és egyben az önmegvalósítás alapja. A befogadó társadalomban valamennyi egyén és csoport egyenlő lehetőséggel vesz részt az őket érintő kérdések megvitatásában és eldöntésében. A nyitott ifjúság a demokratikus, élhető, és sokszinű – befogadó társadalom alapköveit teszi le, amely hidat épít egyén és csoport, kisebbség és többség közt.

A szervezők a pécsi felvonulást május közepére tervezik, hogy az ne egyidőben legyen a Budapest Pride felvonulással, így az érdeklődők akár mindkét eseményen részt tudnak majd venni.

Az pedig mindenképp a rendezvény mellett szól, hogy Pécs egyetemi város. Valamint érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a földrajzi és társadalmi helyzetét tekintve Magyarországhoz hasonló, de LMBTQ kérdésekben jóval konzervatívabb nézeteket valló Lengyelországban is 13 városban tartottak tavaly pride felvonulást.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés