Nagyvilág

Az első transznemű szépségkirálynő történelmet ír Nepálban

Angel Lama / fotó: Facebook

 

A világon alig egy tucatnyi országban lehetséges, hogy a nemzeti szépségkirálynő-választáson transz nők is részt vegyenek. A Miss Universe Nepal döntőjébe bejutott Angel Lama azonban történelmet ír hazájában, ugyanis ő az első transz nő, akinek ez sikerül. Sőt, nem csak otthon, világviszonylatban is dobogós, mert nem sűrűn fordul elő máshol sem. Lama még csak a harmadik a sorban, korábban csak Mianmarban és Mongóliában volt példa erre.

Lama korábban már megnyerte Nepálban a transz nőknek rendezett szépségversenyt, és a nemzetközi megmérettetésen is indult.

“Azért veszek részt a Miss Universe Nepal versenyen, hogy megmutassam a társadalomban az emberek sokszínűségét. Ha felállok erre a színpadra és ezt képviselhetem, az lesz számomra a legnagyszerűbb korona”

 

– mondta el Lama a Reuters tudósítójának.

A hindu többségű országban az LMBTQ közösség elfogadása alig tíz éve indult. 2006-ban véget ért az évtizedes polgárháború, majd a királyságot viharos körülmények között parlamenti demokrácia váltotta fel.

A választásokon 2008-ban került először nyíltan meleg képviselő a parlamentbe, majd a legfelsőbb bíróság a diszkrimináció-ellenes törvény kapcsán úgy döntött, hogy az LMBTQ emberek számára azonos jogokat kell biztosítani. Ezt követően 2010-ben rendezték meg helyben az első pride felvonulást, a 2021-es népszámlálás során pedig az orientációra is rákérdeznek majd.

Nagma Shrestha, a Miss Universe verseny nemzeti igazgatója szerint nincs semmi különös a transz-barát versenyszabályzatban:

“Ha azt mondják magukról, hogy ők nők, akkor nőként is kell kezelnünk őket”

 

– nyilatkozta Shrestha, aki az első nepáli szépségkirálynő volt, aki képviselhette hazáját a Miss Universe versenyen.

 

Angel Lama / fotó: Facebook

 

A 18 fős nepáli döntőbe jutott Lama nincs könnyű helyzetben. Mint elmondta, szülei egyszerű emberek, akik nem részesültek semmiféle oktatásban, és azt szerették volna, ha a gyerekeik megházasodnak és családot alapítanak. Lama ehelyett úgy döntött, hogy egy LMBTQ-jogi szervezetnek fog dolgozni.

“Nyíltan kimondhatom, hogy transz nő vagyok, és hogy az édesanyám lassan elkezdett elfogadni engem.”

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb