Hírek

Az első nyíltan LMBT kormányzó az USA történetében

kate-brown

 

Miközben mindenki az új elnök személyével foglalkozik, a választás más területen előrelépést is hozott. Kate Brown személyében az első nyíltan LMBT kormányzót választották meg az egyik szövetségi tagállam élére az Amerikai Egyesült Államok történetében. Brown megbízott kormányzóként 2015 februárja óta már egyébként is Oregon állam ügyeit intézte, de ekkor hivatalát még nem választás útján nyerte el; elődje, John Kitzhaber ugyanis egy pénzügyi botrány következtében lemondott.

November 8-án azonban a magát biszexuálisként meghatározó Brown demokrata színekben elnyerte a választók bizalmát.

“Nem lehetsz az, amit nem ismersz. Ha csak egyetlen fiatal számára példakép lehetek, mert megtapasztalhatja, hogy vannak hozzá hasonlóak a világon, már akkor megérte.”

Szövetségi tagállam élén egyébként állt már LMBT kormányzó Jim McGreevey személyében, de ő csak lemondásakor bújt elő. Most Brown az első olyan kormányzó, akit a választók ennek ismeretében választottak meg.

Bár ilyen irányú tervei egyelőre nem ismertek, az elnökjelölti küzdelemben korábbi kormányzók is jól eséllyel szoktak indulni. Ki tudja, személyében négy év múlva akár egy újabb női és immár LMBT elnökjelöltet is várhatunk.

 

Previous post

Tajvan lehet az első ázsiai ország, ahol házasodhatnak az azonos nemű párok

Next post

Time goes by... Na de ilyen gyorsan?