Életmód

Az előbújás segíthet a magyar LMBTQ-közegen

A Budapest Pride idén arra koncentrál, hogy minél több embert bátorítson az előbújásra Magyarországon, így erősítve az LMBTQ közeg nagyobb elfogadását. Elkészült a weblap és lesz élőben közvetített kerekasztal beszélgetés is ismert vloggerekkel.

Miért is olyan fontos az előbújás?

Magyarországon még mindig kevesen ismernek LMBTQ embereket. Ez nem csak azért probléma, mivel ezek szerint sokan máig nem merik vállalni magukat, hanem azért is, mivel ez a társadalomban is gyengíti az elfogadás mértékét. Azok ugyanis, akik nem ismernek LMBTQ embereket, a felmérések szerint sokkal kevésbé elfogadóbbak és nyitottabbak.

De beszéljenek a számok. A Kantar Hoffman témába vágó kutatásában – a válaszadóknak azon 21%-a, akik ismertek LMBTQ embert, jóval támogatóbbnak bizonyultak a jogegyenlőség kérdésében. Az átlaghoz képest háromszor nagyobb a pozitív hozzáállás az egyenlő házasság kérdésében, míg az LMBTQ ismerősökkel nem rendelkező emberekhez képest hétszeres. A hazánkban lévő – kölönleges – és a kutatásról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Vagyis ha Magyarországon előrébb akarunk lépni az LMBTQ-jogok kapcsán, fontos, hogy minél több ember coming outoljon.

Itt a honlap!

Persze a coming out egy LMBTQ ember életében az egyik legnehezebb állomás, ezzel pedig a Budapest Pride is tisztában van. Éppen ezért hozták létre a www.elobujas.hu weblapot, ahol videós és fényképes tartalmakat, illetve coming out történeteket osztanak meg, nem csak segítséget, de inspirációt is nyújtva az érintetteknek.

https://elobujas.hu

A honlapon három ismert személy előbújás történetét is megismerhetjük. A Vay Blankával és Lakner Zoltánnal készült videó már megtekinthető, Steiner Kristóf kisfilmje október 11-én lesz publikálva a weboldalon.

Hogyan mondjam el, hogy meleg vagyok? – Lakner Zoltán a coming outról #ezvagyokén

Közeledik az Előbújás Napja (október 11)! Meséld el te is, hogyan bújtál elő, és ezzel segíts azoknak, akik még előtte állnak. Kinek bújtál elő először? Milyen volt? Miért érezted fontosnak, hogy megoszd vele? Milyen kérdések kavarogtak benned? Milyen reakciókat kaptál? Megkönnyebbültél, miután nem titkolóztál tovább? Mit üzensz azoknak, akik még előbújás előtt állnak?

https://www.youtube.com/watch?v=mYYdPLWsuvc

 

A videókban nemcsak a szereplők tapasztalatait, de tanácsait is meghallgathatjuk.

Jönnek a vloggerek!

Az idei október 11-i Coming Out Day-re ismét többféle programmal készül a Budapest Pride. A Széll Kálmán téren 15:00-tól 18:30-ig interaktív installációval és előbújás történetekkel várják az érdeklődőket, majd az Aurórában tartják az Ez vagyok én című beszélgetést (Facebook-esemény itt!) három YouTube-berrel, Marissal, Alexával és Tobival, akik az előbújásukról fognak mesélni. Az előadást Peksa Kama, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője és szervezője vezeti. A programot online is élőben követhetjük majd.

https://www.facebook.com/events/251033028938465/

FRA EU post inject banner
Previous post

Rendhagyó pride járatot indít a Virgin légitársaság

Next post

Győztek a vallásos cukrászok: nem kell meleg tortát sütniük