Kultúra

Az élet bálja Bécsben

Extravagáns AIDS ellenes jótékonysági ünnepséget tartanak ma este Bécsben a tolerancia és a szolidaritás jegyében. Az idén is számos hírességet várnak a Life Ballra – többek között Jean Paul Gaultier divattervezőt és Charlize Theron hollywoodi sztárt. Az esemény előestéjén tegnap a Burgtheaterban jótékonysági koncertet tartottak, amelyen olyan operanagyságok léptek fel, mint Anna Netrebko és Plácido Domingo.

life1

A Life Ball a világ egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, amely az AIDS-betegek megsegítését tűzte ki céljául. A bécsi Városháza előtti téren május 16-án rikító, színes és zajos ünnepséget tartanak, hogy adományokat gyűjtsenek az AIDS betegeket segítő programokhoz, és felhívják a nyilvánosság figyelmét a HIV fertőzésre és az AIDS-re.

Az idei év mottóját a bécsi szecesszionisták sugalmazták: “Gold – Ver Sacrum | Santa Primavera | Sacre du Printemps”. Az ókori Rómából származó Ver Sacrum tavaszünnep ugyanúgy visszaköszön Gustav Klimt arany festményeiről, mint Igor Stravinsky Sacre du Printemps című balettzenéje. A színpadot az idén a bécsi Secession felnagyított mása képezi, amely a Life Ball után az Eurovíziós Dalfesztivál falujának is része lesz.

life2

A Rathausplatzon megrendezésre kerülő pazar megnyitó, amelyen számos nemzetközi sztár lép fel és a divatbemutató is nyilvánosan hozzáférhető lesz a nagyközönség számára. Minden évben 40 000 néző követheti figyelemmel a színes eseményt. Az idén – pontosan 20 évvel az 1995-ös legendás Life Ball premierje után – Jean Paul Gaultier sztár divattervező rendezi a divatbemutatót. Számos sztár lép fel ingyenesen a bálon, többek között Charlize Theron hollywoodi sztár.

A Life Ball előestéjén, tegnap a Burgtheaterben tavaly után másodjára rendezték meg a Red Ribbon Celebration Concertet. Nemzetközi operasztárok léptek fel, például Anna Netrebko, Diana Damrau, Juan Diego Flórez, Plácido Domingo, Thomas Quasthoff és Yusif Eyvazov. A zenei produkciók között híres színészek tartottak felolvasásokat, például Birgit Minichmayr és Konstanze Breitebner.

Szerző: Cs. Z.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb