Életmód

Az elegancia szinonimája: a csokornyakkendő

Nem mehetünk el szó nélkül a 2014-es év legnagyobb visszatérője, a csokornyakkendő mellett. A nyolcvanas években minden óvodai és általános iskolai rendezvény népszerű és „jajdecuki” kiegészítője volt, ám egy időre mégis a feledés homályába merült. Az idei Oscar-gálán azonban megszámlálhatatlan filmes és zenei szakember viselte, így visszakúszott az őt megillető helyére. Következő összeállításunkban körutazásra invitálunk benneteket a csokornyakkendők világába.

facsokornyakkendo4

Egyszer volt, hol nem volt…

A 17. században készült festményeken már feltűnik, ám a 19. században vált igazán népszerű kiegészítővé, az ünnepi megjelenés elengedhetetlen tartozékává a hurok alakúra kötött, inggallér alatti viselet, a csokornyakkendő. Kezdetben a francia hadseregben szolgáló katonák viselték a csokorra kötött textilcsíkot, melyet később az előkelő urak számára rojtokkal és csipkével díszítettek. Az úgynevezett hosszúkötésű nyakkendők azonban letaszították a népszerűségi lista éléről, így a hétköznapi helyett az ünnepi és alkalmi megjelenés része lett.

facsokornyakkendo1

Tudtad, hogy…

  • a kiváló minőségű csokornyakkendők selyemből készülnek, de gyártják őket poliészterből, pamutból, sőt fából is?
  • a snookernél és a biliárd jellegű sportoknál korábban kötelező viselet volt?
  • a csokornyakkendő megkötése hasonlít a cipőkötéshez, ezért ma már gumi- és szövetpánttal rögzített darabokat is árusítanak?
  • a szmokinghoz fekete, a frakkhoz fehér, kézzel kötött csokornyakkendő kötelező a protokoll szerint? (ezt hívják black tie és white tie viseletnek a dress code-ban)
  • Winston Churchill, Kosztolányi Dezső, Bodrogi Gyula, James Bond, Poirot és Besenyő Pista bácsi is a csokornyakkendő híres viselői közé tartozik?

10498663_282432808607236_5667383890332731588_o

Bowtie Wooden Style by Nemanja Stojanovic

A tehetséges huszonéves szerb tervező, Nemanja Stojanovic olyan csokornyakkendő-kollekciót dobott piacra, amely meghökkentő, egyedi, formabontó és innovatív egyben. Saját bevallása szerint a design, a művészet, a divat és a kézművesség csodás keverékéből születtek termékei. A Bowtie Wooden Style névre hallgató kollekció inspirációját a fák egyedi és egyben tökéletes textúrája adta, melyet fémmel és textillel kombinált, így születtek a különleges design darabok. Nemanja Stojanovic nem titkolja, hogy az újításokra nyitott fiatal generációt szeretné megcélozni kézzel készült, egyedi kollekciójával.

Ha igazán különleges kiegészítőre vágysz, rendelj Nemanja Stojanovic fából készült csokornyakkendőiből! Mi odáig vagyunk értük! Te melyiket választanád?

facsokornyakkendo6           facsokornyakkendo2 facsokornyakkendo3

Szerző: Szakács Gábor

hirdetés
Previous post

Videó: Egyetemi fiú hokicsapat vetkőzött

Next post

Meleg "macskapornóval" reklámozzák a biztonságos szexet