Kultúra

Az egyik leghíresebb meleghimnusz is bekerült a nemzeti kincsek közé

 

Mind fizikai méretei, mind a tárolt könyvek és dokumentumok száma szerint az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára a legnagyobb a világon. A Kongresszusi Könyvtár 2000-ben hozta létre saját lemezarchívumát. Ebbe a gyűjteménybe minden évben beválogatnak 25 felvételt, amit érdemesnek ítélnek az utókor figyelmére. A feltételek között szerepel, hogy a kiválasztott darabok legkorábban megjelenésük után 10 évvel kerülhetnek be, továbbá kulturális és történelmi értékkel kell bírniuk.

Több más, mára klasszikussá nemesült dallal – mint például Whitney Houston I Will Always Love You, vagy Tina Turner Private Dancer című számával – ez a megtiszteltetés érte a Village People Y.M.C.A. diszkóslágerét is. Az ikonikus koreográfiájáról is ismert dal 1978-as megjelenése óta globális meleghimnusszá vált.

„Negyven éve, azóta, hogy felcsendült az utcákon és a táncparketteken, a Y.M.C.A. egy igazi amerikai kulturális jelenség. Koreográfiáját az emberek mindenhol megidézik, az esküvőktől a sporteseményekig. Ugyanúgy lehet hallani ma is egy vidéki érettségi bálon, ahogy a New York-i pride-on”

– írta a könyvár közleménye. Victor Willis, a Village People énekese hozzátette, hogy amikor megírták a dalt, fogalmuk sem volt arról, hogy a világ egyik legismertebb zeneszámát hozták össze.

„Boldog vagyok, hogy a Village People zenéje 40 éve mosolyt csal a világ arcára.”

 

 

Az együttes a korabeli meleg szubkultúra külsőségeiből merített, a tagok tudatosan vettek fel egy-egy karaktert, így állt össze az építőmunkás, a bőrszerkós motoros, az indián, a rendőr, a tengerész és a cowboy jellegzetes csapata. A Y.M.C.A. pedig úgy vált globális meleghimnusszá, hogy a legtöbben nem is tudtak arról az asszociációról, ami a betűszóhoz kapcsolható.

„A dal címe a Young Men’s Christian Association (Fiatal Férfiak Keresztény Egyesülete) nevű valós társaságra utal, melyet azért alapítottak, hogy a nagyvárosban először járó fiatal keresztény férfiakat megvédjék a „város veszélyeitől”. A YMCA szállást és közösségi kikapcsolódási lehetőségeket biztosított a hozzájuk fordulók számára, azonban az An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture információi szerint a 20. századtól a YMCA a homoszexuális férfiak „vadászhelyévé” vált, illetve itt folytattak titkos viszonyokat, miközben a YMCA falain kívül heteroszexuálisnak mutatták magukat.

A YMCA nevéhez fűződő homoszexuális botrányok és a Village people nagy számú homoszexuális rajongótábora miatt a Village People dalának néhány sorát is ezzel azonosították, Victor Willis, a dal szövegének írója azonban cáfolta, hogy szándékos utalások lennének a dalban a YMCA szervezet ilyen irányú történetére.”

 

 

Itt az új Ádám&Dani rész három ikonikus meleghimnusszal

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin