Hírek

Az egyház azt akarja, hogy a kubaiak mondjanak nemet a házassági egyenlőségre

A katolikus egyház arra szólította fel a kubaiakat, hogy mondjanak nemet a házasság fogalmának alkotmányos átfogalmazására, ami megnyitná az utat az azonos nemű párok házassága előtt a szigetországban.

 

Mariela Castro 2018 májusában a havannai pride-on

 

Az alkotmányból kikerülne az a kitétel, hogy a házasságot férfi és nő kötheti, helyét nemsemleges megfogalmazás venné át, miszerint “a házasság két ember önkéntes szövetsége, nemtől függetlenül”. Miután a készülő alkotmányreform keretében júliusban ezt a módosítást már jóváhagyta a törvényhozás, az új alkotmányról népszavazást is kell tartani, mielőtt életbe léphetne.

Ezt próbálja megakadályozni a katolikus egyház. Santiago de Cuba érseke, Dionisio García Ibáñez arra szólította fel a szigetország lakóit, hogy “védjék meg a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként”, ahogy az AFP hírügynökség is idézi.

Az érsek kifogásai között szerepel, hogy a házassági egyenlőség idegen a kubai értékektől, az csupán a befolyásos országok kulturális imperializmusa, akik a globalizáció leple alatt uniformizált kultúrát akarnak létrehozni, mindez pedig egyenlő az ideológiai gyarmatosítással.

A házassági egyenlőség bevezetése óriási fejlemény lenne abban az országban, ahol Fidel Castro uralma alatt üldözték az LMBTQ személyeket és munkatáborokba zárták őket. Az elmúlt évtizedek változásait jelzi, hogy ma a néhai diktátor unokahúga az LMBTQ jogok egyik szószólja Kubában.

 

 

Mariela Castro a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés, azaz a kubai parlament tagja, és ő a szexuális felvilágosítást felügyelő állami hivatal igazgatója. Mariela Castro idén májusban jelentette be, hogy a parlamentnek benyújtják az egyenlő házasságot érintő tervezetet.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb