Hírek

Az egyetemistákkal szemben a homofób oktató pártjára állt a lengyel rendőrség

Lengyel rendőr szájmaszkban egy május 16-i varsói tüntetésen – képünk csak illusztráció

 

Órákig tartó, megalázó és megfélemlítő hangulatú kihallgatásnak vetette alá a lengyel rendőrség azokat a diákokat, akik panaszt tettek egy homofób oktató ellen. Az egyetemistákkal nem közölték hivatalos formában, hogy milyen ügyben történik a kihallgatás – amin ráadásul a rendőrökön kívül egy konzervatív, vallási szervezet ügyvédei vettek részt, akik az oktatót támogatják. A kihallgatás körülményeit jellemzi, hogy az egyik helyi emberijogi szervezet szerint a kihallgatás után az egyetemisták remegve és sírva hagyták el a rendőrséget.

A Katowicében található Sziléziai Egyetemen dolgozott már 28 éve Dr. Ewa Budzyńska, akinek a tevékenysége miatt a diákok hivatalosan is panaszt tettek az egyetem vezetőségénél. A lengyel oknyomozó portál, az OKO.press információi szerint előadásain a szociológiát oktató Budzyńska rendre olyan kijelentéseket tett, hogy „egy normális család” mindig egy nőből és egy férfiből áll; hogy a fogamzásgátlás „antiszociális tevékenység”, ahogy az abortusz gyilkosság, függetlenül attól, hogy milyen indokkal végzik; a transzneműeket elfogadó társadalmi nemek tudománya (gender studies) pedig ugyanolyan szélsőséges ideológia, mint a kommunizmus. Szerinte bölcsődébe vagy óvodába küldeni a gyereket ugyanolyan rossz, mintha koncentrációs táborba küldenék; a Nyugaton létező eutanáziába pedig az érintettek nem egyeztek bele, csupán arra használják a családok, hogy így szabaduljanak meg az öregektől.

 

Dr. Ewa Budzyńska

 

A diákok által tett hivatalos panasz szerint Budzyńska előadásai „a homofób szemléletet, az antiszemitizmust és a felekezeti diszkriminációt népszerűsítik, hemzsegnek a modern tudományos ismeretekkel összeegyeztethetetlen információktól, és a radikális katolikus nézeteket erőltetik”.

A hallgatók már 2019 márciusában jelezték, hogy az oktató intoleráns és homofób szellemben tanít. Idén januárban aztán hivatalosan is panaszt tettek, mire az egyetem fegyelmi eljárást indított ellene – erre való tiltakozásul azonban Budzyńska felmondott. Azóta élvezi az homofób vallási szervezetek és a média támogatását az országban.

De nem csak az övéket. A felsőoktatásért is felelős Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes már jelezte, hogy Budzyńska ügye miatt benyújtják azt a törvényjavaslatot, amely biztosítja majd a véleménynyilvánítás szabadságát a lengyel egyetemeken.

„Nem engedjük, hogy a rendkívül ideologizált csoportok cenzúrázzanak.”

 

 

 

Lengyelország harmada hivatalosan is “LMBT mentes zónává” vált

 

 

Previous post

LMBTQ-fiatalokat segítő szervezetnek ajánlja bevételét a Morphe

Next post

Élő adásban házasodott össze az első azonos nemű pár Costa Ricán