Nagyvilág

Az egyenlő házasság elfogadását sürgeti a thaiföldi alkotmánybíróság

fotó: JadeThaiCatwalk

 

Thaiföld polgári törvénykönyvének házasságról szóló 1448-as paragrafusa kizárólag a heteroszexuális párok esetében értelmezi a házasság fogalmát. Egy helyi LMBTQ jogvédő szervezet kérésére a thai alkotmánybíróság megvizsgálta a kérdéses paragrafust, és november 17-én alkotmányosnak ítélte a jelenlegi szabályozást.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor kiemelte, hogy a kormánynak és a parlamentnek olyan törvényeket kell kidolgoznia, amelyek garantálják az azonos nemű párok jogait, számol be róla a Bloomberg.

A bíróság szerdai felszólítása megnyithatja az utat az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismerése előtt – Thaiföld ugyanis kifejezetten melegbarát imázzsal bír, de az LMBTQ-jogokra vonatkozó törvényei következetlenek.

Az országban egy évtizede húzódik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény elfogadása, amellyel a kormány lehetővé tenné a párok számára a közös örökbefogadást, rendezné a közös vagyon és az öröklés kérdését is. Jogvédő szervezetek szerint azonban a tervezet nem biztosítaná ugyanazokat a jogokat, amelyek a heteroszexuális párokat megilletnek, ezért az egyenlő házasságot szorgalmazzák.

Az alkotmánybíróság mostani döntését és a kormányzati késlekedést követően november 28-ra tüntetést szervez a Free Gender Thailand LMBTQ szervezet. A Human Rights Watch helyi képviselője, Sunai Phasuk szerint a történtek fényében csupán üres szavaknak tűnik a kormányzati fogadkozás az LMBTQ jogok kiterjesztésére.

 

 

Az LMBTQ közösség felé nyitna Thaiföld

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb