Egészség

Az egészséges étrend a mindennapokban

Manapság egyre többen tudatosítják és ismerik el, hogy a táplálkozásunk nagyban befolyásolja az egészségügyi állapotunkat, illetve azt, hogy szinte az összes népbetegség megelőzésében kiemelkedő szerepet tölt be. Sokan a táplálékkiegészítőkben keresik a megoldást, azonban ezek izoláltan tartalmazzák a tápanyagokat, amit a szervezetünk csak részben tud hasznosítani. Épp ezért a teljes értékű étrend felállítása és annak követése elengedhetetlen. A változtatásra való igény és motiváció sokunkban ott motoszkálhat, de a körülményesség, az idő, a hétköznapi stressz és az egyre csak növekvő élelmiszerárak bizony megnehezítik, hogy a táplálkozásunkkal is támogassuk az egészségünket. Ez a cikk segítségül szolgálhat ezen akadályok leküzdésére és hasznos tippekkel szolgálhat egy egészségesebb fizikai és szellemi állapot eléréséhez.

A vércukorszint szintén tartása

Bizonyára mindannyian tapasztalhattuk már, hogy a rendszertelen étkezés hatására ingerültebbé válhatunk, stresszérzetünk fokozódhat és szédülést is tapasztalhatunk, melyek az alacsony vércukorszint jelei lehetnek. Az alacsony vércukorszint hatására általában a könnyen elérhető, kalóriában gazdag, ám tápanyagban szegény péksüteményekhez vagy rágcsálnivalókhoz nyúlunk. Mi több, a munka utáni éhesen történő bevásárlás során több egészségtelen, felesleges élelmiszert is nagyobb eséllyel teszünk a kosarunkba. Megoldásul szolgálhat, ha munkába indulás előtt felszeletünk magunknak almát vagy répát, ki-ki kedve szerint, valamint egy pár szem dióféle is jó szolgálatot tehet. Invesztáljunk egy jó minőségű BPA-mentes éthordóba, amelyek több részre oszthatók és így a nassolnivalók a főételtől elkülönítve tarthatók. Így biztosíthatjuk vércukorszintünk fenntartását, amíg haza nem érünk, hogy rendesen megvacsorázzunk. Ez nemcsak az ingerlékenységünket fogja csökkenteni, hanem a vásárlás végösszegét és a vacsora során elfogyasztott kalóriákat is.

 

Fotó: Depositphotos

 

Tervezzünk előre!

Szakítsunk időt vasárnaponként a heti menü megtervezésére, és igyekezzünk olyan ételeket összeállítani, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak szénhidrátokat, fehérjét és egészséges zsírokat! Ezt követően alaposan nézzünk körül, hogy mi az, ami már van otthon, majd készítsünk bevásárlólistát és győződjünk meg arról, hogy csak és kizárólag az ott felírtakat vásároljuk meg. Így nemcsak az egészségtelen élelmiszerek vásárlását előzhetjük meg, de a pazarlásnak is elejét vehetjük.

Spóroljunk az ételek megfelelő tartásával!

A mai élelmiszerárak mellett sokan az árakkal magyarázzák egészségtelen étrendjüket, azonban a megvásárolt élelmiszerek legalább negyede a szemétben végzi. Ha megfontoltan vásárolunk és az élelmiszereket megfelelően tároljuk, akkor még spórolhatunk is. A legtöbb zöldség és gyümölcs hamar tönkremegy a hűtőszekrényben jelenlévő esetleges pára és lecsapódott víz miatt. Ennek megelőzésére helyezzük a friss árukat üveg vagy műanyag tárolókba úgy, hogy az aljára és a tetejére is papírtörlőt helyezünk. Ez fel fogja szívni az esetleges nedvességet, és több nappal is meghosszabbíthatja például a zöld levelűek és saláták frissességét. Ügyeljünk arra, hogy ne tartsuk nejlonzacskóban a zöldségeket és gyümölcsöket, ugyanis így könnyen bepenészedhetnek a hűtőben. A burgonyát és a hagymát tartsuk külön a rothadás és a csírázás elkerülése érdekében. Időnként nézzük át a konyhaszekrények és a spájz tartalmát is, hogy ellenőrizzük a száraz élelmiszerek szavatossági idejét. Előbb használjuk fel ezeket, mielőtt újat vásárolunk!

Céljainknak megfelelően alakítsuk a környezetünket!

Az egészséges környezet kialakítása az otthonunkban legalább olyan fontos, mint az, hogy tudatosan vásároljunk. Könnyű elcsábulni, ha a csokoládékat és a kekszeket a konyhapultra tesszük, ahol naponta többször is szembetalálkozunk velük, vagy ha a szekrényben ezek az első élelmiszerek, amelyekkel találkozunk. Ezek helyett inkább helyezzünk friss vagy aszalt gyümölcsöket, dióféléket és magvakat a pultra vagy az étkezőasztalra. Törekedjünk rá, hogy egészséges élelmiszerekkel vegyük körül magunkat és arra, hogy mindig fel legyenek töltve a konyhaszekrényeink vagy a spájzunk. Így elkerülhetjük az ételrendeléssel járó felesleges költekezést. Tartsunk otthon bab-, csicseriborsó- és lencsekonzervet, hogy a főzési idő se lehessen kifogás!

Motiváljuk magunkat!

Tűzzünk ki realisztikus célokat az egészséges étkezés felállítása érdekében. Fogalmazzuk meg tisztán, hogy miért is szeretnénk változtatni és konkretizáljuk a céljainkat. Sokat segíthet, ha ezeket írásba foglaljuk és egy jól látható helyre kiragasztjuk, emlékeztetőül a mindennapokra. Például: „naponta 5-ször zöldséget és gyümölcsöt fogok fogyasztani!”. Próbáljuk ezeket konkrét eseményekhez vagy szituációkhoz is kötni és használjuk a ha és az akkor szavakat, mint például: „ha az ebédlőben vagyok a munkahelyemen, akkor a tányérom felére zöldségeket rakok, desszertnek pedig gyümölcsöt választok”. Engedjük szabadon a fantáziánkat és találjunk ki ehhez hasonló mondatokat! Ezek észrevétlenül másznak bele a fülünkbe, és az adott szituációban fognak majd eszünkbe jutni, segítve ezzel az elhatározásaink cselekedetté tételét. Jó hasznát vehetjük egy falra akasztható naptárnak is, ahol naponta piros pontot adhatunk magunknak, ha sikerült valamit tennünk az egészségünkért. Így követhetjük a fejlődésünket, ami nemcsak a magunkba vetett hitet növeli, de ösztönzően hat majd a jövőre nézve is. Ne feledjük, egy új szokás kialakításához csak 21 napra van szükségünk!

Kiss Milán

Instagram: @the_brain_healthpsychologist

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb