Életmód

Az azonos nemű párok is sztereotípiák mentén osztják be a házimunkát

Egy friss tanulmány szerint mindegy, hogy heteroszexuális vagy azonos nemű párkapcsolatban él az ember, a felek ugyanúgy nemi sztereotípiák mentén osztják be a házimunkát.

Egy nemrégiben publikált kutatás több mint ezer résztvevő párral azt vizsgálta, hogy milyen szempontok szerint osztják fel a felek a házimunkát. Az eredmények kimutatták, hogy a legtöbben úgy gondolkodnak, a gender, azaz a társadalmi nem határozza meg, ki viszi ki a szemetet, ki mosogat és ki szereli a kocsit. És ebben egyet értenek a heteroszexuális és az azonos nemű párok.

gaycouplekiss1

A tanulmány szerint az azonos nemű párok az alapján osztják fel a napi teendőket, hogy ki a “férfiasabb” és ki a “nőiesebb”. Így a “nőiesebb” félnek kell a takarítással, a főzéssel és a mosással bajlódnia, miközben a “férfiasabb” barkácsol és szereli a kocsit. Natasha Quadlin, az Indiana Egyetem szociológusa kijelentette, “általában mindenki azt mondja, hogy a gender szerint alakítja ki azt a meggyőződését, kinek mit kell csinálnia. Meglepetés, hogy az azonos nemű pároknál is így van.”

Jöjjön néhány példa: a megkérdezettek 66 százaléka gondolta, hogy a pár “nőiesebb” tagjának kell bevásárolnia, 61 százalék szerint a főzés is az ő dolga, míg 58 százalék szerint a mosás is a feladatai közé tartozik. A gyereknevelés terén a válaszadók 62 százaléka gondolta, a “nőiesebb” félnek kell a gyerek fizikai szükségleteivel foglalkozni, míg 61 százalék szerint a gyerek lelki világa is rá tartozik. A másik oldalon pedig azt mutatták ki, hogy a megkérdezettek 67 százaléka a “férfiasabb” félre rótták ki a ház körüli munkát, valamint az autó karbantartását.

same-sex-family

A kitöltendő kérdőív azon túl, hogy rákérdezett a párok tagjainak végzettségére és jövedelmére, kíváncsi volt a hobbijaikra és érdeklődési köreikre is. Az utóbbiakból vonták azt le, hogy melyik fél a tradicionálisan férfias és melyik a tradicionálisan nőies. Itt derült ki az, hogy az azonos nemű párok a férfiasabb félre rótták ki a hagyományos férfi munkákat, míg a nőiesebb tagnak jutottak a női házimunkák.

Previous post

llyen lesz az új évad a Katonában

Next post

Trump 100 ezer dollárt adományozott az LMBT-ellenes lelkipásztornak