Nagyvilág

Az azonos nemű párok házasságáról jön népszavazás Kubában

A kubai kormány népszavazást ír ki róla, elfogadják-e az új családjogi törvényt, amely megnyitná az utat az azonos nemű párok számára a házasságkötés és örökbefogadás felé.

A nemzetgyűlés múlt pénteken hagyta jóvá a családjogi törvény nagymértékű reformját, amelynek célja a nők és az LMBTQ emberek jogainak kiterjesztése, valamint a gyermekek fokozott védelme.

Az új törvény kiterjeszti a házassági jogokat az azonos nemű párokra, és lehetővé teszi, hogy a gyermekek biológiai anyján és apján kívül más felnőtteket is elismerjenek szülőként – számol be a Washington Post.

Oscar Silvera Martínez kubai igazságügyi miniszter a törvénykönyvnek a nemzetgyűlésben történő szavazásra való előterjesztésekor azt mondta, hogy az intézkedés elősegíti „a szeretetet, a ragaszkodást, a gondoskodást, az érzékenységet, a mások iránti tiszteletet és családjaink harmóniáját” – jelentette a Reuters.

Martínez a népszavazás megtartásáról szóló parlamenti döntés elfogadása után a Twitteren „történelmi napnak” nevezte a szavazást. „Sok munka és elsősorban népünk hozzájárulásának eredménye” – írta, és arra buzdította a kubaiakat, hogy szavazzanak az intézkedés mellett.

 

 

A kubai szavazók 2019-ben jóváhagyták országuk új alkotmányának tervezetét, amely tiltja a nemi identitáson és szexuális orientáción alapuló diszkriminációt. A kormány azonban később eltávolította a házassági egyenlőségre vonatkozó módosítást. Bár a jelenlegi alkotmány a házasságot „társadalmi és jogi intézményként” határozza meg, nem pedig „egy férfi és egy nő közötti szövetségként”.

Az új családjogi törvény módosításához, amely más jogok mellett jóváhagyja az azonos nemű párok házassághoz való jogát, a leadott szavazatok több mint 50 százalékára van szükség a népszavazáson.

Az új családjogi törvényt az év elején nyilvános konzultációra bocsátották, ahol a kubaiak 62 százaléka támogatta a változtatásokat. Ez az arány azonban összességében alacsonyabb volt, mint a korábbi népszavazásokon. Az új alkotmányt 2019-ben a szavazatok 86 százalékával fogadták el, és a korábbi népszavazásokon egyes politikai javaslatokat a választók mintegy 95 százaléka támogatta.

 

Nyíltan kiállt a házassági egyenlőség mellett az új kubai elnök

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin