Hírek

Az ausztrálok 62 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát

A közvélemény-kutatások szerint az ausztrálok ellenzik a házassági egyenlőség kérdésében tervezett népszavazást. Azt akarják helyette, hogy a parlament rendezze az ügyet.

Australia-GAY-RIGHTS

Az ország miniszterelnöke, Malcolm Turnbull saját ultra-konzervatív párttársainak játszik, el akarja kerülni a velük való szakítást, ezért inkább népszavazásra küldené a kérdést. A húzása a jelek szerint nem aratott osztatlant sikert, már csak azért sem, mert eleve nem ügydöntő lenne a népszavazás, vagyis az eredemény nem kötelezné a kormányt semmire. Másrészt drága mulatság gyakorlatilag a semmire eltapsolni 200 millió ausztrál dollárt (közel 42 milliárd forint). A legjobban azonban az háborította fel az ausztrálokat, hogy népszavazósdit játszana a kormány a jogegyenlőséggel, amit civilizált országokban nem szokás populista szavazat-vadászatra használni.

Az ausztrál felsőház valószínűleg le fogja szavazni a kormány népszavazásra vonatkozó beadványát, ami a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok fényében nem meglepő. A konzervatív The Australian napilap közlése szerint csak a megkérdezettek 39 százaléka véli úgy, hogy ebben a népnek kell döntenie, 48 százalék szerint a jogalkotók dolga rendezni a kérdést, 13 százalék nem foglalt állást.
Beszédes ugyanakkor, hogy a házassági egyenlőséget a választók közel kétharmada, 62 százaléka támogatja, 32 százalék ellenzi, és 6 százalék nem tud dönteni.

A népszavazás kérdése rendkívül megosztja az ausztrálokat, a legnagyobb LMBTQ szervezetek ellenzik a népszavazást, és még a kormánypárti szavazók 44 százaléka is úgy véli, hogy a jogegyenlőség biztosítása a törvényhozás dolga lenne – ahol azonban a miniszterelnök fél napirendre tűzni saját párttársai miatt.

 

Previous post

Politikai karrierjébe kerülhet, amiért elítélt egy öngyilkos meleg fiút

Next post

Középkori meleg történelem - A kereszténység és a „természet elleni bűn”