Hírek

Az ateizmus meleggé tesz, ezért betiltják Egyiptomban

Az egyiptomi parlament vallásügyi bizottsága jelezte, hogy törvényben kívánják betiltani az ateizmust. A jelenlegi szabályozás szerint most is feljelenthető az, aki nyilvánosan hitet tesz hitetlensége mellett, de a bizottság ennél jóval tovább menne: maga az ateizmus lenne törvényellenes.

 

Gízai-piramis

 

2014-ben, kevéssel Abdul Fatah Khalil Al-Sisi elnök hatalomra kerülése után a kormány bejelentette, hogy küzdeni akar az ateizmus minden formája ellen. Pár hónappal később a kormány szócsöveként működő Al-Shabab napilap már egyenesen arról írt, hogy a Muszlim Testvériség szervezet után az ateizmus az ország legnagyobb ellensége. Ezt helyi pszichológusok támogató álláspontjával igyekeztek bizonyítani, akik szerint “az ateizmus mentális bizonytalanságot és paranoiát okoz”.

A tervezett törvényhez hasonló van érvényben Szaúd-Arábiában, ahol 2014 óta “az ateista gondolatok reklámozását” hivatalosan is terrorcselekménynek tekinti a büntetőjog.

Az egyiptomi viszonyokról egy helyi ügyvéd mesélt a GayStarNews portálnak. Az egyiptomi médiában a “mentális bizonytalanság” egy olyan gyűjtőfogalom, amibe minden illetlennek tartott “perverziót” beleértenek, például a homoszexualitást és a házasságtörést is. Jelen esetben a politikusok konkrétan azt akarják megakadályozni, hogy az ateizmus hatására meleggé váljanak az emberek. A törvény időzítése sem véletlen – az LMBTQ közösség megfélemlítése folyik éppen, jelenleg legalább 34 ember van börtönben, és durván melegellenes törvény készül. A helyi médiában a homoszexualitást egyébként is olyan járványként tartják számon, amit meg kell állítani. Az LMBTQ jogvédelmet is súlyosan büntetendő új törvény jövő év elején léphet életbe. Az ügyvéd szerint ugyanakkor

“a politikusoknak tudniuk kell, hogy a világ figyeli őket. Nemzetközi szankciókkal kell szembenézniük, ha elfogadják az új melegellenes törvényt.”

Az ateizmust tiltó törvény ugyanis arra az esetre kellene, ha elbukna a kifejezetten melegellenes törvény. A Riyad Abdel Sattar parlamenti képviselő által benyújtott törvénytervezet egytől három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná az azonos nemű szexuális aktust – akkor is, ha az beleegyezéssel, magánlakásban történt. Vagy ha nem történt meg, de elég, ha volt ráutaló magatartás. Ezzel egy időben tilos lenne az LMBTQ események, partik, bárok és klubok nyilvános reklámozása is, ahogy tilos lenne viselni az LMBTQ közösség bármilyen szimbólumát. Ez utóbbiak gyártása, eladása, reklámozása szintén büntetendővé válna.

 

 

Az ateizmusról szóló törvény annak fényében végképp érthetetlen, hogy a kormány által fenntartott társadalomkutató intézet kimutatta, az országban csupán 866 fő vallja magát ateistának. A Human Rights Watch munkatársa, Sarah Leah Whitson szerint

“a tiltás miatt nem válnak heteróvá a melegek. Ez a törvény csak állandósítaná a félelmet és a megaláztatást.”

 

 

(GayStarNews, Independent)

 

Previous post

Drámakirály - Baby, we’re the new romantics

Next post

Tippek, ha unod a csapból is folyó karácsonyi slágereket - I. rész