Egészség

Az átalakulás: I. rész

A Gilda Max segítségével elindultam egy három hónapos rögös úton, ami kőkemény, szakszerű edzésről szól. A megpróbáltatásaimról havonta itt számolok be, hogy bizonyítsam, egy jó konditeremmel és egy jó személyi edzővel mindenki elérheti azt a testet, amiről álmodott. 

„Ne haragudj, szerinted te mennyire vagy meghízva?” – Erdei Zsolt, a Humen ügyvezetője tette fel ezt a kérdést nekem, akivel vagyok olyan viszonyban, hogy bármit megkérdezhet tőlem, de ez a mondat azért meglepett. Majd mikor megtudtam, miért kérdezte, tudtam, hogy itt most egy fontos erőpróba előtt állhatok, ha vállalom. Vállaltam.  

Kanicsár Ádám és Wekerle Gyula edző

Mi is ez az erőpróba?  

Három hónapra a Gilda Max biztosít számomra egy személyi edzőt, aki drákói szigorral fog felügyelni, hogy a semmiből építsünk valamit. Szigorú edzésterv és diéta, minimális szénhidrát és alkohol, sok mozgás és pihenés. Három hónapig úgy kell élnem, ahogyan még sosem éltem: egészségesen és tudatosan. És remélhetőleg ezt utána is tartani tudom majd. 

Milyen jelenleg az életem?  

Szabadúszó vagyok, marketinggel és médiával foglalkozom, jelenleg négy munkahelynek kell megfelelnem, így van, hogy naponta 14 órát dolgozom. Hétvégén is. Ha eszem, azt tudatosan teszem, ám a probléma ott kezdődik, hogy nem igazán eszem. Vagy minimális mennyiséget, vagy napi egy nagy adagot, azt is éjszaka. Ezenfelül kevés vizet fogyasztok, cserébe viszont sok kávét, és néha hétköznap is legurul 1-2 deci bor vagy egy doboz sör –  hétvégén több is. Ezenkívül nem mozgok, nem pihenek, és csak 5-6 órát alszom. 

Szóval azt kellett válaszolnom, hogy nem vagyok elhízva, de valami segítség vagy löket kell egy jobb élethez és jobb testhez. Ehhez pedig tökéletes egy személyi edző és egy hely, ahol elkezdhetem a mozgást. 

A hely: Gilda Max, Allee 

Miután Csepelen élek és Budán dolgozom, fontos volt a helyszín megközelíthetősége. Bár a két helyszín messze van egymástól, mégis mindkettőtől könnyen és gyorsan elérek a konditerembe. Fontos, hogy a Gilda Max 0-24 nyitva tart, vagyis bármikor elmehetek edzeni, ami megkönnyíti, hogy betartsam a heti három alkalmat. Ki kell emelnem a Gilda Maxszal kapcsolatban, hogy tiszta és barátságos. Szó sincs nem működő gépekről, piszkos környezetről, lassú, tesze-tosza recepcióról.  

Ha egy személyi edzővel dolgozol, minden más 

Sokszor kezdtem el járni konditerembe, de egy átmeneti fellendülés után gyorsan abba is hagytam az edzést. Amit amúgy sem csináltam jól. Ha egy személyi edzővel dolgozol, minden más. Biztonságérzetet ad a tudat, hogy ezeket a gépeket végre valóban rendeltetésszerűen fogod használni, így nemcsak valós hatásuk lesz, hanem még tönkre sem teszed más testrészeidet. Miután prezentáltam „értelmiségi punnyadt testemet” – ezzel a megnevezéssel az edzőm, Wekerle Gyula is kiegyezett –, megbeszéltük, mi a cél. Gyula férfit farag belőlem. 

Az első alapszabály, hogy tíz percig bemelegítünk. Miután már a harmadik percben elkezdtem érezni az izmaimat, rájöttem, hogy itt tényleg minden perc ki lesz használva. Aztán jöttek a gyakorlatok. Ebből tízet. Ebből harmincat. Ebből százat. És igen, megcsináltam. Mert ha ott van melletted egy személyi edző, tényleg meg kell csinálnod. Ha nem megy, akkor is – maximum kicsit máshogy vagy kevesebb súllyal. Egyedül kicsit mindig csaltam. Egy idő után nem emeltem meg annyira a csípőm, vagy nem ültem fel annyira. De itt nincs ilyen. Gyula figyel, és Gyula hatásos. Az első edzés után két napig ugyanis olyan izmaim fájtak, amikről sose tudtam, hogy léteznek.  

Belül is legyünk rendben 

Gyula az első beszélgetésünkkor elmagyarázta, ha fejlődni akarok, belül is rendet kell tennem. A három hónapban nem csak erősödnöm kell, de a testemmel is ki kell békülnöm, különben bármilyen izmos leszek, nem fogok neki soha örülni. 

Az első edzés után egy másik fontos gondolatra is rávilágított: ő heti három órát van velem a heti 168 órából. A konditerem felszereltsége és az ő szakértelme csak egy start. A Gilda Maxon kívül is okosnak kell lennem. Nincs chips, nincs sör, nem ehetek túl sokat egyszerre, de étkezést sem hagyhatok ki. És pihenni kell.  

Szóval nekivágtam. Jó úgy küzdeni, hogy végre tényleg számíthatok egy végeredményre, hiszen minden segítségem megvan hozzá, egy normális, barátságos és mindenképpen befogadó konditeremben. A következő számban elmesélem, milyen volt az első hónap.  

Kanicsár Ádám András

Bemutatkozás: 

Wekerle Gyula vagyok, a fitness 10 éve szerves része az életemnek, 6 éves korom óta sportolok. 

Többek között: 

– úsztam, 

– vízilabdáztam, 

– tornáztam, 

– akrobatizáltam, 

– táncoltam. 

 Várom: 

“Változásra szoruló testem megmentője” jeligére mindazok jelentkezését, akik kellő kitartással, szorgalommal – testtudat kialakításával egybekötött, aktív résztvevőként – fejlődni szeretnének. 

Elérhetőségeim: 

+36 30-2828240 

wekerle@yahoo.com 

 

Első nap: mell-bicepsz 

  1. Alapos, teljes testre kiterjedő bemelegítés
  2. 10 perc aerob, melegítő gyakorlat (séta,taposás,stb.) 
  3. Nyomás 45 fokos padon, 8 ismétlés

Bicpesz állva, rúddal, 8 ismétlés 

A két gyakorlat elvégzése után 1 perc pihenő és 4 kör 

  1. Nyomás 15 fokos padon kézisúlyzóval, 12 ismétlés

Bicepsz Scott-padon, 10 ismétlés 

1 perc pihenő, 4 kör 

  1. Tárogatás 15 fokos padon, 8 ismétlés

Kalapács bicepsz állva, páros karral, kézisúlyzóval, 12 ismétlés 

1 perc pihenő, 4 kör 

  1. Tolódzkodásgépen, segítséggel, 8 ismétlés 

Koncentrált bicepsz ülve, váltott karral 10-10 ismétlés  

1 perc pihenő, 4 kör 

  1. Felülés Római-padon, 20 ismétlés

Gyertya, 20 ismétlés 

30 másodperc pihenő, 4 kör 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb