Hírek

Az angol királyi palotákban drag queenek mesélnek a meleg uralkodókról

 

A világ számos pontján a február az LMBT Történeti Hónap ideje – így Magyarországon is. Az Egyesült Királyságban a történelmi angol királyi családok tagjainak és az udvaroncok azonos nemű kapcsolatairól tartanak előadásokat és vezetett túrákat. És nem is akárhol!

Az eseményeknek olyan királyi paloták adnak otthont, mint a Kensington-palota, a Hampton Court-palota és a londoni Tower, ahol a vezetett LMBTQ-túrák mellett drag queenek mesélik majd el a régi történeteket, írja a Telegraph. A király palotákat gondozó Historic Royal Palaces kurátora, Matthew Storey elmondta, hogy az archívumaikban talált, queer vonatkozású dokumentumaikból állították össze az anyag egy részét.

„Az iskolában mindenki tanul VIII. Henrikről és a hat feleségéről. Ha ez nem extrém heteroszexualitás és elképzelhetetlen nőgyűlölet, akkor nem tudom, micsoda. Ha beszélünk erről a VIII. Henrikről, akkor miért ne beszélhetnénk azonos nemű személyek közötti romantikus kapcsolatokról is?”

Az LMBT-túráknak a Hampton Court-palota, a drag queen mesedélutánoknak a Kensington-palota ad otthont. A londoni Towerben, ahol VIII. Henrik két feleségét, Boleyn Annát és Howard Katalint is kivégeztette, a látogatók a kevéssé ismert queer történetekkel és életutakkal ismerkedhetnek meg.

A Historic Royal Palaces az olyan uralkodói románcokra is kiemelt figyelmet fordít, mint amit II. Eduárd (1307-1327) és Piers Gaveston között feltételeznek, de például I. Jakabnak (1603-1625) ugyanúgy voltak férfi kegyencei, ahogy A kedvenc című filmdrámában az Olivia Colman által megformált Anna királynőnek (1702-1714).

A palotákat gondozó szervezet alábbi videójából pedig az is kiderül, hogyan zajlik az LMBTQ-kutatásuk:

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb