Hírek

Az anglikán egyház szerint csakis a heteroszexuális házaspároknak jár a szex

Az anglikán egyház szerint a szexuális kapcsolat csakis heteroszexuális házaspárok között jöhet létre, míg azoknak a vallásos meleg vagy heteró pároknak, akik bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk.

 

 

Miután az anglikán egyház bevezette az eltérő nemű pároknak is a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét, a püspökök úgy látták jónak, ha útmutatással szolgálnak a jövendőbeli párok számára:

„A keresztények számára a házasság – az örökké tartó kötelék egy férfi és egy nő között, amelyet eskütétellel pecsételnek meg – marad az egyetlen kapcsolat, ahol megengedett a szexuális aktus. A heteroszexuális házasságon kívül történő szexuális kapcsolatokkal valójában Isten akarata ellen cselekednek.”

A bejegyzett élettársi kapcsolatot 2005-ben vezették be, amellyel engedélyezték az azonos nemű pároknak, hogy legális jogaik lehessenek az ingatlanöröklés és az adózás terén. Az egyenlő házasságot végül 2013-ban vezették be Angliában – írja az Attitude.

Annak ellenére, hogy az anglikán egyház engedélyezi meleg lelkészeinek, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek azonos nemű párjukkal, továbbra is ki kell zárniuk életükből a szexuális aktust. Az egyház emellett nem engedélyezi és nem is ismeri el az azonos neműek házasságát.

Dr. Malcolm Brown, az egyház missziókért és közügyekért felelős igazgatója a következőképpen vélekedett a bejelentésről:

„A bejegyzett élettársi kapcsolat nem ugyanaz, mint a házasság. Utóbbi az ünnepélyes keretek közötti nyilvános eskütételeken alapszik, és az egyház tanításai alapján az egyetlen kontextus, ahol engedélyezett a szexuális kapcsolat. Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát tekintve nincsen hivatalos áldás vagy ceremónia, de a lelkészek természetesen kötelesek válasszal szolgálni azoknak a pároknak is, akik ezt az utat választják.”

A püspöki tanács a héten tett közzé egy új nyilatkozatot a bejegyzett élettársi kapcsolatokról, újragondolva a szexről és a házasságról szóló hagyományos tanításokat.

Ebben azt írják, hogy eltérően a hagyományos házassági eskütől, a bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló jogszabályok teljesen nyitva hagyják azon kötelezettségvállalás jellegét, amelyet a pár tagjai egymással szemben vállalnak a bejegyzett élettársi kapcsolat kialakításakor.

„Ezzel nem feltétlenül a szexuális kapcsolatok elkötelezettségére utalnak. A szexuális tevékenységek kétértelműsége miatt, ami mindkét típusú bejegyzett élettársi kapcsolatban előfordulhat, valamint az egyház tanítása miatt, amely kimondja, hogy a férfi és nő között köttetett házasság az egyetlen tere a megfelelő szexuális kapcsolatnak, nem gondoljuk, hogy az egyház feltétel nélkül elfogadja a bejegyzett élettársi kapcsolatokat, mint a házasság megfelelőjét.”

Azt is kijelentették, hogy az egyház lelkészeinek nem lenne szabad áldásukat adni azokra a párokra, akik „csupán” a bejegyzett élettársi kapcsolatukat szeretnék regisztrálni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin