Nagyvilág

Az amerikaiak felét zavarná, ha HIV-pozitív orvosuk lenne

Az amerikaiak nagy része kényelmetlenül érezné magát HIV-vel élő orvos, fodrász vagy tanár társaságában – derült ki a HIV-stigmával és félretájékoztatással kapcsolatos új kutatásból. Az eredményeket az LMBTQ jótékonysági szervezet, a GLAAD által közzétett A HIV-stigma helyzete 2021-ben című dokumentum részeként mutatták be.

A GLAAD a Gilead Sciences finanszírozásában január 14. és 29. között végezte el a felmérést, amelynek során 2517 felnőtt amerikai állampolgárt kérdeztek a HIV-vel kapcsolatos nézeteikről.

A válaszadók mindössze 48 százaléka mondta azt, hogy tájékozottnak érzi magát a HIV-vel kapcsolatban, ami csökkenést jelent az előző évi felméréshez képest. A felmérésben résztvevők közül sokan diszkriminálnák a HIV-vel élőket, amelyi a vírusról alkotott elavult, káros elképzeléseken alapul.

Figyelemre méltó, hogy a heteroszexuális válaszadók 53 százaléka mondta azt, hogy kényelmetlenül érezné magát, ha HIV-vel élő egészségügyi szakemberrel kellene érintkeznie. Negyvenhárom százalék azt mondta, hogy kényelmetlenül érezné magát, ha olyan fodrászhoz menne, aki a vírussal él, míg 35 százalékuk kényelmetlenül érezné magát egy HIV-vel élő tanár társaságában.

Az emberek “jelentős kényelmetlenséget és megalapozatlan félelmet” éreznek a HIV-vel kapcsolatban.
A tanulmány előszavában Dafina Ward – a Southern AIDS Coalition ügyvezető igazgatója – arról a fájdalmas emlékéről beszél, amelyben gyermekkori barátja, aki HIV-fertőzött volt, 40 évesen meghalt, miután rákbetegséggel küzdött.

Gyakran elgondolkodom azon, vajon hogyan tudott volna másképp résztvenni az ellátásban, ha nem érezte volna szükségét, hogy titkolja HIV-státuszát” – írja Ward, hozzátéve, hogy barátja azért nem vett igénybe bizonyos szolgáltatásokat, mert attól félt, hogy “kiderül státusza”.

Az emberek alaptalan félelmeit súlyosbítja a HIV-vel élők számára elérhető kezelésekkel – és a vírus átvitelét megakadályozó gyógyszerekkel – kapcsolatos ismeretek hiánya.

Az antiretrovirális gyógyszerek ugyanis lehetővé teszik a HIV-vel élők számára, hogy hosszú, egészséges és boldog életet éljenek. Rendszeres szedés esetén a kezelés a személy vírusterhelését is kimutathatatlan szintre csökkenti, ami azt jelenti, hogy a HIV-et nem tudja sem szexuális, sem egyéb úton továbbadni.

Eközben az expozíció előtti profilaxis (PrEP) – rendszeres szedés esetén – rendkívül hatékonyan megakadályozza, hogy valaki szexuális úton HIV-vel fertőződjön.

Az orvostudományban hatalmas előrelépések történtek, de sok amerikai nincs tisztában ezekkel az eredményekkel. A megkérdezettek mindössze 64 százaléka volt tisztában azzal, hogy léteznek olyan gyógyszerek, amelyek megvédik az embereket a HIV-fertőzéstől, és csak 42 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a HIV-fertőzöttek nem adhatják tovább a vírust, ha hatékony kezelésben részesülnek.

A második egymást követő évben tapasztaljuk azt, hogy a HIV-vel kapcsolatos előítélet továbbra is magas, míg a HIV-vel kapcsolatos ismeretek továbbra is alacsonyak az amerikaiak körében” – mondta DaShawn Usher, a GLAAD társigazgatója.

El kell gondolkodnunk azon, miként tudjuk ténylegesen bevonni a hétköznapi amerikaiakat a HIV-vel kapcsolatos tényekkel, forrásokkal és tudományos eredményekkel kapcsolatos információkba, ha véget akarunk vetni a járványnak.

Felelősségre kell vonnunk a médiát a HIV-vel élő 1,2 millió amerikai nevében, akiket nem látnak, nem képviselnek és nem beszélnek róluk. Az ő történeteik számítanak, és több mint méltóak rá, hogy elmondják őket.

Jonathan Van Ness szerint a HIV körül még mindig létezik a “megbélyegzés és tudatlanság kultúrája.
A Queer Eye sztárja – aki 2019-ben hozta nyilvánosságra HIV-státuszát – azt mondta: “Továbbra is végezzük a munkánkat, hogy felvilágosítsuk az embereket a HIV-vel való együttélésről, annak kezeléséről és megelőzéséről, de a megbélyegzés és a tudatlanság kultúrája még mindig nagyon sok ember számára létezik.

A jótékonysági szervezet alig néhány héttel azután tette közzé jelentését, hogy a rapper DaBaby nemzetközi címlapokra került, amikor egy zenei fesztiválon a színpadon káros, pontatlan megjegyzéseket tett a HIV-ről.

A júliusi Rolling Loud fesztiválon DaBaby így beszélt: “Ha ma nem HIV-vel, AIDS-szel, vagy bármelyik halálos, szexuális úton terjedő betegséggel jelentél itt meg, amelytől két-három héten belül meghalsz, akkor emeld a magasba a telefonodat!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb