Hírek

Az amerikai külügyminiszter nem volt hajlandó az ukrán LMBTQ közösség vezetőivel találkozni

 

Hivatalos úton Ukrajnában járt az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo. A látogatásnak különös jelentőséget ad, hogy az USA az ukrán-orosz ellenségeskedés, és az Ukrajna kapcsán elindult, Donald Trump elleni alkotmányjogi felelősségre vonás idején biztosítja támogatásáról az országot. Az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tartott megbeszélése után Pompeo elmondta:

“Világos üzenettel vagyok ma itt: az Amerikai Egyesült Államok bátornak tartja Ukrajna küzdelmét a szabadságért, a demokráciáért és a jólétért.”

Ahogy ilyenkor szokás, Pompeo találkozott a felkeresett ország civil szférájának vezetőivel – csakhogy a január 31-én, Kijevben tartott találkozón nem vehettek részt a helyi LMBTQ közösség vezetői.

A pénteki rendezvényre szóló meghívókat az amerikai külügyminisztérium intézi, ők döntik el, kik lehetnek jelen a hasonló találkozókon – arról pedig nem szolgáltak magyarázattal, miért nem voltak kíváncsiak a helyi LMBTQ közösségre. Pedig ha van az ukrán társadalomnak olyan szelete, amelyre minden támogatás ráfér, akkor az LMBTQ közösség mindenképpen az.

Anna Sharyhina aktivista a The Daily Beastnek mondta el mindazt, amire Mike Pompeo nem volt kíváncsi. Az országban növekvőben van az erőszak a közösség ellen, és nem mutatkozik a helyi kormány részéről a szándék, hogy ezt megállítsa.

Ukrajna második legnagyobb városában, a másfél milliós Harkov központjában található a PrideHub közösségi központ, amit néhány hete szélsőségesek állati vérrel kentek össze, decemberben pedig a “halál a melegekre” feliratot mázolták rá, de az is előfordult, hogy villanógránátot dobtak a központ látogatói közé.

“Panaszt tettünk a rendőrségen, írtunk a belügyminiszternek, de eddig senkit sem vontak felelősségre a történtekért.”

Harkovban 2019-ben tartottak először pride felvonulást, akkor a szélsőségesek tojással dobálták a résztvevőket és a rendőrökkel is összecsaptak. Egy testvérpár, Nadia és Vera szerint bár Mike Pompeo nem akart tudomást venni róluk, ők nem adják fel a reményt, hogy a nyugati vezetők, vagy a saját elnökük meghallja őket.

“Zelenszkij lehet, hogy homofób, de hiszünk abban, hogy demokrata, ezért előbb-utóbb el fogja ismerni a jogainkat.”

Mike Pompeo régóta ellenzi az LMBTQ közösség elismerését: egy korábbi nyilatkozatában a melegeket perverzeknek nevezte, és “mélységesen elszomorította”, amikor lehetővé vált az USA-ban az azonos nemű párok házassága.

 

 

Az ukrán elnök kamerák előtt osztott ki egy homofób aktivistát

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb