Nagyvilág

Az amerikai alelnök ellátogatott az ikonikus Stonewall Inn bárhoz

Kamala Harris a Stonewall Inn nemzeti emlékhelynél. Fotó: Mary Altaffer/AP

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke látogatást tett annál a híres New York-i melegbárnál, ahol 1969-ben kitört a Stonewall-lázadás – írja az AP.

A Stonewall-lázadást világszerte az LMBTQ jogegyenlőségért küzdő mozgalom kezdőpontjának tekintik: ez volt az első eset a modern történelemben, amikor a közösség polgárainak jelentős csoportja szembeszállt a rendőri elnyomással.

Az Egyesült Államokban idén rekordszámú, több mint 490 LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot nyújtottak be több államban, így az alelnök látogatása a mozgalom bölcsőjénél szimbolikus jelentőségű. Maga Joe Biden elnök többször is kifejezte, hogy elkötelezett az LMBTQ jogok biztosítása mellett.

Az alelnök néhány nappal a lázadás 54. évfordulója előtt tett meglepetéslátogatást a Stonewall Inn bárnál és az ott kialakított nemzeti emlékhelyen.

Harris rövid beszédében tisztelgett a Stonewall-aktivisták „bátorsága, elszántsága és inspiráló ereje” előtt, de azt is elmondta, hogy a helyszín emlékeztet rá, hogy a közösség jogaiért folytatott harc még nem ért véget.

„Semmit sem vehetünk természetesnek az elért eredmények tekintetében. Ébernek kell lennünk. Tudjuk, hogy ez az egyenlőségért folytatott harcunk természete” – mondta Harris a bár társtulajdonosának, Kurt Kellynek újságírók előtt. „Nem fogjuk megadásképp felemelni a kezünket, hanem feltűrjük az ingujjunkat”.

2016-ban Barack Obama nyilvánította nemzeti emlékhellyé a Stonewall Inn bárt és környékét. Ez volt az Egyesült Államok első LMBTQ jogoknak szentelt nemzeti emlékhelye.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NBC OUT (@nbcout) által megosztott bejegyzés

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin