Nagyvilág

Az Amazon nem árul többé homo- és transzfób könyveket

fotó: Jshanebutt

 

Az Egyesült Államokban régóta húzódik az úgynevezett Equality Act törvénycsomag elfogadása, amely a nemi és szexuális orientáción alapuló diszkrimináció ellen védene. A foglalkoztatás, lakhatás, oktatás és a szolgáltatások terén védelmet biztosító törvényt a múlt hónapban a Képviselőház már elfogadta, a szenátusban azonban még szavazni kell róla, a republikánus szenátorok közül azonban eddig senki sem támogatja. Ennek oka, hogy úgy vélik, a törvény elfogadásával sérülne a vallási szabadsághoz való jog.

Éppen ezért kérte számon négy republikánus szenátor az Amazonon, hogy miért vettek le egy bizonyos könyvet a kínálatból, számol be róla a BBC. Az Amazon február 21-én beszüntette Ryan Anderson When Harry Became Sally című könyvének forgalmazását. A transzneműség kérdéskörében író szerző a nemi diszfóriát továbbra is súlyos mentális betegségnek tartja, miközben az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO már 2019 óta nem listázza így.

Miután az Amazon Anderson könyvét az online könyváruházból, az e-book és a hangoskönyv szekcióból is levette, a négy republikánus szenátor – Marco Rubio, Josh Hawley, Mike Braun és Mike Lee – levélben vonta kérdőre a céget. Többek között az iránt érdeklődtek, hogy ezzel a lépéssel a konzervatív hangokat akarja-e elhallgattatni az Amazon.

“Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy bizonyos tartalmakat ne forgalmazzunk”

 

– jelezte a Kongresszusnak küldött válaszlevelében az Amazon. Egyúttal pedig azt is közölték, hogy a jövőben nem árusítanak olyan könyveket, amelyek a nemi vagy szexuális identitást mentális betegségnek tartják.

“A vásárlóinknak a politikai spektrum széles kínálatát nyújtjuk, amely az egymástól eltérő véleményeket is tartalmazza. Gondosan mérlegeljük, milyen tartalmakat teszünk elérhetővé, és ezt rendszeresen felülvizsgáljuk. Úgy döntöttünk, nem árusítunk olyan könyveket, amelyek mentális betegségként határozzák meg az LMBTQ identitást.”

 

A döntés után Anderson és a könyv kiadója közös nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát, amiért szerintük így az Amazon egy fontos témában ellehetetleníti a párbeszédet.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb