Egészség

Az alvás és az egészséges életmód kapcsolata

A legtöbb fogyókúra vagy életmódváltó-program az étrend és a testmozgás megfelelő összehangolására fekteti a hangsúlyt, pedig az alvási szokásoknak is legalább olyan fontos szerepe van az eredmények elérésében. Ha már idejét sem tudod, hogy mióta próbálsz lefogyni, nagy az esélye, hogy valamit nem jól csinálsz. Manapság a modern tudománynak köszönhetően sokkal több mindent tudunk a saját szervezetünkről, így arról is, mi segíti az egészséges életmód betartását és mi nem. Az egyik legérdekesebb kutatás, miszerint az alvás bizony fogyaszt. Meglepődtél? Hát én is, mert túlságosan jól hangzik. Viszont az a helyzet, hogy tényleg működik. Összeszedtem nektek 5 pontban, mi is történik velünk, amikor nem alszunk eleget, és ez hogyan vetül ki az étkezési szokásainkra.

 

 

  1. A korai lefekvés meggátolja, hogy késő este együnk

Szerintem ez mindenkinek ismerős, megy a tévében egy esti film, és egyszer csak bevillan, hogy úgy ennél valamit – nem vagy éhes, csak nasiznál.  És az biztos, hogy nem egy szál nyers répát fogunk kivenni a hűtőből, hanem előkerülnek a chipsek, csokik és még sorolhatnám. Viszont ha már alszunk, mert időben lefeküdtünk, akkor bizony nem fogunk nassolni sem.

  1. Megfelelő mennyiségű alvással több kalóriát lehet égetni

A fogyás nem mindig az elfogyasztott ételmennyiség függvénye. Az is számít, hogy elég kalóriát égetsz-e el. A testedzéssel persze növelheted az elégetett kalóriák számát, de választhatod a könnyebb utat is, és alhatsz pár órával többet. Az American Journal of Clinical Nutrition kutatása megállapította, hogy a normális alvási szokásokkal rendelkező embereknek a kevesebbet alvó társaikhoz képest 5 százalékkal magasabb a nyugalmienergia-igénye (ez az az energiamennyiség, amit akkor égetünk el, amikor nem mozgunk).

  1. Aludjunk hűvös szobában

Az alvás már önmagában is felpörgetheti a zsírvesztést, de ha fogyni akarsz, érdemes bevetni egy apró trükköt. A hűvös környezetben történő alvás felgyorsíthatja a zsírégetést és elősegíti a metabolikusan aktív barna zsír termelését, mivel az elégetett kalóriákat a szervezet a testhőmérséklet fenntartására fordítja. Hasznos kis trükk, és számos kutatás szerint sokkal egészségesebb hűvös szobában aludni, mint melegben.

 

 

  1. A kialvatlanság éhesebbé tesz

Hihetetlen, de az alvás mennyisége és minősége bizony erősen befolyásolja, hogy milyen ételeket kívánunk meg. Bizonyára tapasztaltad már magadon, hogy amikor többet dolgozol, és a túlórák egymás hegyén-hátán sorakoznak – főleg a karácsonyi zárás idején –, nehezebb és zsírosabb, szénhidrátban gazdag ételeket szeretnél enni. A University of Chicago kutatói felfedezték, hogy amikor nem tudsz eleget aludni, a ghrelin nevű éhséghormon szintje megnő, míg a jóllakottsággal összefüggésbe hozott leptin hormon szintje csökken. Ennek következtében naponta akár 300 kalóriával is többet eszel, pedig mindezt elkerülhetnéd, ha figyelnél a pihenési időre. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kevés alvás következményeként az örömevésért felelős anyagok szintje is megnő. Ezeket endokannabinoidoknak hívják. Az endokannabinoid rendszer a test egyik legfontosabb összetevője. Megdöbbentő a száma azoknak az élettani folyamatoknak, amikért felelős, vagy amikben részt vesz.

  1. Megfelelő mennyiségű alvás után jöhetnek az egészségesebb ételek

Azt a tanácsot már te is hallottad, hogy éhesen ne menj élelmiszert vásárolni. Kiderült, hogy ha álmosan vásárolsz, még rosszabb a helyzet. Az Obesity című újságban bemutatott kutatás eredményei szerint a kialvatlan résztvevők kipihent társaikhoz képest közel 1300 kalóriával több energiát tartalmazó élelmiszert vásároltak. Az alvásmennyiség az adagok méretét is befolyásolja: egy svéd kutatás bebizonyította, hogy a kevesebbet alvó kutatási alanyokkal összehasonlítva a kipihent emberek másképpen vélekednek az ideális ételadag méretéről.

A teljes életminőséggel szorosan összefüggésben áll a pihentető alvás, nem véletlen, hogy az alvásmegvonást kínzási módszerként is alkalmazzák. A fentiek miatt is érdemes tehát kialudni magad, mielőtt bármibe is fognál, hiszen nemcsak az étkezési szokásokra, hanem a pihenésre is érdemes figyelni. Legyetek jók és persze mindig mozgásban! Persze csak alvás után!

Majer Reni

Instagram: @majerreni

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb