Kultúra

Az Álmodozók és ami mögötte van – Terítéken a FAQ színház

A színháznak, mint minden élő művészeti ágnak, elengedhetetlen része a megújulás, a folyamatos változás, a meg nem nyugvás. A FAQ színház egy teljesen új és sajátos színházi nyelvet fogalmazott meg, minden előadásában megjelenik ez a sajátos “vízjel”, ami innovatív és új, mégsem megy az értelem, érzelem és a tiszta színházi élmény rovására. Ez alkalommal az Ördög Tamás rendezte Álmodozók című előadáson jártunk a Kuglerben.

A FAQ színház csapata 2012-ben indult el az úton, hogy egy új, formabontó és magas színvonalú közösségi színházat hozzon létre. A FAQ név az angol “Frequently Asked Questions” kifejezés rövidítése (magyarul GYIK, Gyakran Ismételt Kérdések-ként használjuk), és a társulat felfogásához hűen passzol is a név, hiszen folyamatos kérdésfeltevés, a már feltett kérdések egy más, sajátos nézőpontból való megvilágítása az elsődleges rendezőelv a repertoár kialakításánál.

 

 

“Saját színházi nyelvük van, és csak a véletlen műve, hogy ez nagyon korszerű, már-már trendi eszközrendszer, de ez semmi esetre sem mintakövetés. Biztos ez, hiszen a megoldások a kifejezés eszközei, minden momentum mögött érezni a gondolatot, és a kifejezés vágyát. Ez társul a megfogalmazás erejével és eredetiségével. Ironikus, kemény, érett világlátás, de ez a fiatal felnőttek, felnőttkorba lépők iróniája vagy indulata, nem pedig divatos »felnőtt« életundor. Izgalmas arcok az egyre jobb játszók. Érdemes látni, megmutatni, hogy van ilyen független csapat” – fogalmaz a színházról Perényi Balázs és Tóth Mikós.

Nagy hangsúlyt fektetnek a koprodukciós munkákra, a megszokott alkotótársak mellett rendszeresen újabb arcok tűnnek fel, hiszen minél több ember dolgozik együtt, annál szélesebb a közös látótér, az alkotás annál termékenyebb talajból táplálkozhat. A színházi nevelés, a beavató színház elengedhetetlen része a független, kortárs színjátszásnak, hiszen az alkotók így mutathatják be magukat a nézőknek, közös gondolkodásra hívva őket egy-egy program alkalmával, amelyből inspiráló pillanatok születnek az alkotó-befogadó kapcsolódásokból. A FAQ gyakran szervez ilyen megmozdulásokat, de előadásaik egyébként is számos műfajban készülnek: a beavató színházi produkcióktól kezdve a koncerten át a hagyományos kukucskáló-színpadig, ameddig csak az ész elmehet, addig ők kihasználják a lehetőségeket.

 

 

Ha jártál már a KuglerArt Szalonban, akkor biztosan megfogott a lakásgaléria és a színház otthonos, pazarul díszített és berendezett belső tere. A műalkotások között jó szívvel ül le a magamfajta, minden négyzetcentiméteren gyönyörködteti valami a szemet a Sütő utcai két szoba plusz hall összes termeiben. Itt kapott helyet a FAQ színház Bernardo Bertolucci ihlette produkciója. Ördög Tamás rendezőt a világhírű filmes Álmodozók című kultuszfilmje inspirálta.

Jóllehet a cím és az ötlet alapja is adaptált, semmiképpen sem nevezném az előadást filmadaptációnak, inkább csak a hangulat járja át az előadást, összességében egy FAQ színháztól és Ördög Tamástól megszokott egyedi felfogású és feldolgozású darabról beszélhetünk. Többek között az önálló élet, a szexuális és erkölcsi szabadság, a pillanat megélése, álmok és jövő, a huszonévesek egzisztenciális szorongása áll a darab középpontjában; a szereplők játékaikon és a művészeteken keresztül tapasztalnak, ugranak fejest mindenbe, ami jó és örömteli. Maga a produktum mégsem szabados, mert hiszen beláthatjuk, mindannyiunknak volt vagy van az életében olyan helyzet, amikor eldob mindent és csupán jól érzi magát. Megéli a vágyait, vagy legalább is szeretné ezt megtenni, de a konvenciók ellene vannak. (Mint mindennek, ami jó.) Mindezzel nincs semmi baj, hiszen nem ártunk vele senkinek. Az előadás nem válik öncélúvá, még akkor sem, amikor adott esetben minden ruhadarab a földre kerül, vagy a színpadon ritkán látott intim helyzetbe kerülnek a játszók.

 

 

Az egész jelenetsor saját élmények és tapasztalatok alapján nyugszik, és egy átgondolt, jól irányított improvizáció adja magát az előadást. A kapcsolatok, karakterek kitaláltak, a játszóknak mégsem jelent gondot az improvizatív jelleg ellenére eggyé olvasztani a szerepet és önmagukat. Összességében mindez nem más, mint egy újabb szuper darab, ami az Ördögtől való.

Bali V. Gergő

Szereplők: Blahó Gergely, Cuhorka Emese, Georgita Máté Dezső, Göndör László, Orbán Borbála, Tóvaj Ágnes

Dramaturg: Kautzky-Dallos Máté

Jelmez: Giliga Ilka és Mucsi Balázs

Rendező: Ördög Tamás

Az előadás szövegét a társulat improvizációi és interjúi alapján Ördög Tamás írta.

Következő előadások:

Álmodozók: május 25. KuglerArt

Krapek: április 9. Magyar Nemzeti Múzeum

Koncert: április 13. Székesfehérvár

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb